Denník N

Šatanov protikandidát Jurinyi: Malo to nejaký význam, asi aj mojím pričinením sa trošku rozhýbal

Ľudovít Jurinyi. Foto - Daniel Laškody
Ľudovít Jurinyi. Foto – Daniel Laškody

Ľudovít Jurinyi sa v pondelok na kongrese SZĽH vo voľbách prezidenta opäť postaví proti Miroslavovi Šatanovi, ktorý túto funkciu zastáva od roku 2019. Voľby sa mali konať už v marci, no prišlo k obštrukcii, keď sa neprezentoval dostatočný počet klubov, hoci ich zástupcovia boli prítomní.

Ako hlavný dôvod uviedli to, že nebolo jasné, ktorý delegát bude mať koľko hlasov. Delegáti klubov z jednotlivých súťaží majú rozdielny počet hlasov, a keďže kongres sa konal cez sezónu, nebolo jasné, či sa budú hlasy počítať podľa aktuálnej sezóny alebo poslednej skončenej.

Generálny manažér HK Poprad Jurinyi v roku 2019 podporoval Šatana, no postupne sa stal jeho protivníkom. Vyčíta mu hlavne to, že podľa neho sa nedostatočne stará o ligové kluby, a nepáčia sa mu ani dvaja najbližší spolupracovníci, ktorých si priviedol na zväz.

Miroslav Šatan na našu žiadosť o rozhovor nereagoval.

Ľudovít Jurinyi (39) hovorí aj o tom:

  • ako Slovan rozbíja extraligové kluby;
  • či by si ako nový prezident zobral pod seba aj marketingové riadenie ligy;
  • v čom sa podľa neho zväz správa neprofesionálne.

Pondelkový kongres sa koná po sezóne, čiže už bude jasné, ktorý delegát bude mať koľko hlasov? 

Áno, rozoberali sme to aj na výkonnom výbore. Mali by sa teda čiastočne eliminovať všetky nezhody v rámci stanov, ktoré boli porušované, aby kongres prebehol tak, ako má.

Nepredpokladáte teda, že sa stane to čo naposledy?

Dúfam, že nie. Ak bude všetko pripravené, ako má byť, a nebudú pochybnosti a všetko bude v súlade so stanovami, všetko by malo byť v poriadku.

Keďže viete, ktorý delegát má koľko hlasov, skúsite odhadnúť svoje šance na volebný úspech?

Nechcem sa k tomu vyjadrovať, v prvom rade je dôležité, nech sa hnutie nejako rozhodne a nech je to správne pre slovenský hokej.

Prečo na minulom kongrese prišlo k tomu, že sa ani nezačal, keď sa neprezentovali dve tretiny delegátov, hoci fyzicky boli prítomní?

V prvom rade nesúhlasím, čo bolo povedané, že extraligisti si zobrali mládež za rukojemníkov (išlo o slová Šatana, narážal tým na to, že sa neschválila reforma mládeže – pozn. red.). Teraz je jasné, že predošlý kongres bol zbytočne presunutý na marec, a keby sa dodržiavali pravidlá a zaužívané veci, nič takéto by sa neudialo a delegáti by takto nedali najavo svoj postoj. To je všetko.

Čí nápad bol neprezentovať sa? Alebo sa to nejako koordinovalo v rámci klubov, ktoré vás podporujú?

Nemyslím si, že tam boli zapojené len kluby, ktoré ma podporujú, určite nie. Bolo to rozhodnutie klubov, ktoré majú právo sa k tomu tak postaviť. Verím, že teraz už všetko prebehne tak, ako má.

Aká je teraz atmosféra v hokejovom hnutí?

Vo vnútri si musíme nastaviť veci aj v rámci komunikácie, všeobecne by pravidlá mali platiť pre všetkých rovnako. Zväz alebo funkcionári nemôžu mať rozdielne pohľady na rôzne kluby. Toto nás vo vnútri rozbíja a prezident je na to, aby to eliminoval a spojil, aby hnutie fungovalo ako jeden celok. Bude to výzva pre mňa či pre Mira Šatana.

Komunikovali ste s ním odvtedy? Boli ste na výkonnom výbore…

Áno, tam sme sa stretli. Bol som otvorený aj komunikácii medzi kongresmi, keď z mojej strany bola ochota stretnúť sa. Bol som vykreslený tak, že prichádza niečo zlé, iné, to je absolútna nepravda. Som otvorený komunikácii a práci s každým v rámci profesionálneho vzťahu. Bez problémov si viem predstaviť, že budeme fungovať ďalej a upravia sa len veci, ktoré nám nefungujú, a [odídu]osoby, ktoré tam podľa mňa nemajú čo hľadať. Som však otvorený komunikácii a spolupráci.

A kto tam nemá čo hľadať?

Pri sporoch je zrejme problém v dvoch ľuďoch:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie