Denník N

Bitku v Donbase rozhoduje delostrelectvo. Húfnice zo Západu sú významná pomoc, hovorí expert 

Ťahaná húfnica M777 v obsluhe americkej armády na snímke z roku 2011. Američania poslali Ukrajine 90 kusov. Foto - TASR/AP
Ťahaná húfnica M777 v obsluhe americkej armády na snímke z roku 2011. Američania poslali Ukrajine 90 kusov. Foto – TASR/AP

Na Ukrajinu v týchto dňoch prúdi rýchlym tempom vojenská pomoc zo západných štátov. Už to nie sú iba ľahké ručné zbrane ako Javeliny či Stingery: štáty sľúbili a už aj posielajú ťažkú techniku.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany v pondelok povedal, že na Ukrajinu už prišlo 80 percent z 90 kusov ťahaných húfnic M777. Ďalšie kusy tejto techniky sľúbila Ukrajine dodať aj Kanada či Austrália. Jeden kus stojí 750-tisíc dolárov a má dostrel podľa použitej munície do 24 až 30 kilometrov.

Poliaci sľúbili podľa medializovaných informácií 200 tankov T-72 (štvrtinu, čo majú vo výzbroji), útočné drony, staršie sovietske samohybné húfnice 2S1 Gvozdika aj raketomety Grad.

Nemci zasa posielajú nešpecifikovaný počet samohybných húfnic Panzerhaubitze 2000. Sú to veľké a približne 60-tonové stroje, ktoré majú dostrel od 30 do 60 kilometrov (v závislosti od munície).

Francúzi posielajú trochu jednoduchšie húfnice Caesar.

A Slovensko zasa rokuje o predaji Ukrajine niekoľkých samohybných húfnic Zuzana 2.

Američania v pondelok povedali, že za posledných 24 hodín prišlo na Ukrajinu 23 dodávok z piatich krajín. „Pomoc stále prúdi a na bojoch to vidno,“ povedal nemenovaný predstaviteľ Pentagónu.

Veľmi významná pomoc

Vojenský analytik Vladimír Bednár hovorí, že táto ohlásená pomoc je veľmi významná. „Gro ukrajinského úspechu by nebolo možné bez vojenskej pomoci,“ hovorí.

To podľa neho platilo počas prvej fázy, no rovnako aj počas súčasnej bitky o Donbas, ktorú v týchto týždňoch vedú Ukrajinci a Rusi na 450-kilometrovom fronte, hlavne za mestom Izium.

„Vzhľadom na to, aké veľké má Ukrajina straty, tak v podstate bez zahraničnej pomoci by bolo len otázkou času, kedy by Rusku podľahla,“ dodáva Bednár.

„Ide o významnú pomoc a určite je to jeden z kľúčových faktorov, ktorý môže ovplyvniť výsledok situácie na bojisku,“ vraví aj český expert Michal Smetana. Počty sľúbených zbraní sú podľa neho významné a „nejde o konečné číslo“.

Hlavne delostrelectvo

Najdôležitejšia pomoc, ktorú Ukrajinci momentálne potrebujú, sú delostrelecké systémy, keďže bitku o Donbas vedie hlavne delostrelectvo.

„Ten dôvod je veľmi jednoduchý,“ hovorí Bednár. „Ruská strana nahrádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie