Denník N

Na deťoch jej záleží. Americká prvá dáma Jill Bidenová strávi deň matiek s ukrajinskými utečencami na Slovensku

Prvá dáma USA Jill Bidenová. Foto – TASR/AP
Prvá dáma USA Jill Bidenová. Foto – TASR/AP

Kedysi učila na strednej škole aj v psychiatrickej liečebni pre adolescentov, teraz učí na vysokej škole. Napísala dve detské knihy.

Keď sa po piatich odmietnutiach žiadosti o ruku Jill Jacobsová ako 26-ročná rozhodla vydať sa za Joea Bidena, vedela, že je pripravená stať sa učiteľkou aj matkou jeho dvoch synov z predchádzajúceho vzťahu. Ale úloha senátorovej manželky, ktorým Joe Biden vtedy bol?

„To pre mňa nebolo také prirodzené,“ povedala raz. „Môj prvý prejav bol pre mňa desný. Triasli sa mi ruky. Hlas mi uviazol v hrdle a zakopávala som o vlastné slová.“

Dnes má Jill Bidenová sedemdesiat rokov. Celý život napredovala a už dávno nie je človekom, ktorému by sa pri prejave triasol hlas. Práve naopak. Keď Joe Biden vyhral prezidentské voľby, Jill Bidenová sa úlohy prvej dámy USA chopila ráznejšie a odhodlanejšie ako ktokoľvek pred ňou.

Nielenže sa hneď pustila do svojich nových povinností, ale zachovala si aj tie staré. Zostala učiť a ako prvá v histórii si po vstupe do Bieleho domu zachovala aj svoju platenú prácu.

Už nie je len matkou, ale aj starou mamou. Tento rok však deň matiek nestrávi so svojimi deťmi, ale s ukrajinskými matkami a ich deťmi, ktoré útočisko pred Putinovou vojnou hľadali na Slovensku. Na Slovensko príde v sobotu večer, nedeľu strávi v Košiciach a vo Vyšnom Nemeckom, v pondelok bude v Bratislave.

Prvá dáma USA Jill Bidenová. Foto – TASR/AP

V tieni Obamovej

Raz sa jej novinári opýtali, kedy sa rozhodla, že chce byť učiteľkou angličtiny. „Povedala by som, že moji učitelia sa teraz pravdepodobne obracajú v hrobe,“ odpovedala. „Na strednej som bola rebel. Bolo mi dobre. Užívala som si život. Užívala som si randenie, užívala som si kamarátov. Ale vždy tam bola láska k hodinám angličtiny.“

Napokon vyštudovala bakalársky stupeň angličtiny na Delawarskej univerzite, má dva magisterské tituly a jeden doktorát. Už počas štúdia pracovala. Učila na štátnych stredných školách a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie