Denník N

Kastračné kliešte v rukách diletantov

Ako vedci odmietli hovoriť so šarlatánmi o očkovaní, nemali by s nimi diskutovať ani vo veci transrodových ľudí.

Autor je imunológ

Mám takú zásadu – ak sa v niečom nevyznám, konzultujem s odborníkmi v danom fachu. A netýka sa to len problematiky príklepovej vŕtačky, v ktorej som bol odjakživa diletant. Nemusí to byť len údržbár, môže to byť aj odborník bankár vo veci investícií do bitcoinov alebo odborník lekár, ak potrebujem vyrvať prisatého kliešťa.

O odborníkoch totiž predpokladám, že majú o veci oveľa viac informácií ako ja.

Pravda, s vŕtačkou človek veľa škody nenapácha – nuž čo, budem mať v stene dieru trocha väčšiu, ako je to potrebné. Nikoho iného sa to nedotkne. Horšie je to vo veciach verejných. Môj hlas vo voľbách sa dotkne každého.

Ale s kým sa poradiť vo veciach politiky?

Nuž, ja to mám tak upratané, že dôverujem novinárom, ktorých názory sa dlhodobo prekrývajú s mojimi a ktorí sa nezvykli mýliť. Ale tých nie je veľa.

Keď už vôbec neviem, kam z konopí, zistím si, čo na to hovorí Michael Kocáb. Je mojím celoživotným kompasom, a keby som sa prebral z dlhoročnej hibernácie, zorientoval by som sa zrejme podľa neho.

Sú však aj také chvíle, keď strácam orientáciu. Teraz som napríklad náhle stratil chodník v húštine veľmi smutného prípadu zavraždeného investigatívneho novinára a jeho milej. Stalo sa totiž nedávno, že šéf tohto novinára išiel robiť do denníka, v ktorom robí šéfredaktora novinár, ktorý sa nechal pri písaní svojej knihy inšpirovať iným novinárom, ktorý zasa pracoval pre chlapíka, ktorý bol z vraždy tohto novinára podozrivý. Zablúdil som v tom. Michael, pomôž!

Našťastie nie každá oblasť je pre mňa takýmto labyrintom. Sú aj také odbory, v ktorých považuje niekto iný za odborníka mňa. Teda, presnejšie, jeden odbor – imunológia.

Priznávam, v pandémii, ktorá nás posledné dva roky gniavila, som bol preto nesporne vo výhode. Niekedy mi však táto moja odbornosť aj spôsobila pocit márnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie