Denník N

Za Lengvarského sabotážou je Marek Krajčí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autorka je lekárka a podpredsedníčka strany Spolu – občianska demokracia

Marek Krajčí, bývalý minister zdravotníctva a dnes poradca ministra Igora Matoviča, obvinil svojho nástupcu Vladimíra Lengvarského, že ministerstvo zdravotníctva zámerne nepripravovalo štátne nemocnice na plán obnovy, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravovali sa. K tomuto mimoriadne vážnemu obnoveniu, ktoré by sa dalo prirovnať k obvineniu zo sabotáže, sa dokonca pridal premiér Eduard Heger, ktorý označil tempo prípravy výstavby nemocníc za pomalé. Znelo by to ako legitímna výhrada, keby…

… keby celý proces, za ktorý dnes menovaní páni kritizujú ministra Lengvarského, nestál (v minulosti aj dnes) na ministrovi financií Igorovi Matovičovi a bývalom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím, ktorý sa momentálne na rokovaniach o nemocniciach zúčastňuje. Problém je však omnoho komplexnejší.

Ako hovorí Martina Antošová z oddelenia výskumu a projektová manažérka Martinskej nemocnice vo svojom rozhovore pre denník N: „Reformu zdravotníctva neurobíme len tým, že postavíme nové budovy. Musíme postaviť nové budovy, ktorých základom (funkčného celku nemocnice) budú úplne iné procesy.“ Hovorí to, čo viacerí opakujeme už roky. Potrebujeme zmeniť filozofiu fungovania nemocníc a funkčnú nemocnicu musíme vybudovať ako systém na seba nadväzujúcich služieb so zameraním na svojho klienta. Procesy musia sledovať cestu pacienta, nie naopak. Je naivné si myslieť, že postavíme nemocnice podľa svojich predstáv a do nich „napasujeme“ pacientov. Takto to nebude fungovať.

Hlavným kritériom pri plánovaní výstavby nových nemocníc sa stala cena za jedno lôžko. Bez ohľadu na naviazané služby. To je veľmi krátkozraké a opäť smeruje k tomu, že z obnovy zdravotníctva (ak vôbec stihneme vyčerpať zdroje) nakúpime betón, a nie zdravotnú starostlivosť. Ak chceme stabilizovať personál, je absolútne nevyhnutné, aby sme stavali a rekonštruovali nemocnice tak, že budú spĺňať nároky na modernú zdravotnú starostlivosť. To znamená inovatívnu a vedecky podloženú medicínu. V takej budú chcieť budúci lekári ostať pracovať a nebudú utekať do zahraničia. Univerzitné nemocnice ako vzdelávacie a výskumné centrá ostali úplne bokom.

Pandémia covidu so sebou priniesla niektoré problémy, ktoré musíme zohľadniť a ukazujú nám trendy, kam sa musíme uberať. Je to napríklad pandémia detských psychických ochorení a obrovské kvantum odložených výkonov okrem iného aj v onkológii, ktoré po vyriešení budú vyžadovať dlhšiu rekonvalescenciu a následnú starostlivosť. Toto treba v plánoch zohľadniť v počte lôžok a type poskytovaných služieb.

Keď chceme porozumieť procesom, ktoré sa nám zdajú na prvý pohľad nepochopiteľné, pozrime sa, kto ich navrhuje, kto je za tým, a mnohé pochopíme. Lengvarského ministerstvo sa snaží načúvať odborníkom z praxe. Rieši veci s expertmi v pracovných skupinách a veľmi racionálne pristupuje k implementácii opatrení v praxi. Iste, vždy by sme chceli, aby to šlo rýchlejšie a flexibilnejšie. Karty sa však podľa viacerých indícií, ktoré potvrdzuje aj Martina Antošová v článku Denníka N, rozdávajú inde. Hlavné slovo v smerovaní zdrojov a v prioritizácii nemocníc (kam sa bude investovať) má totiž ministerstvo financií. A tam je hlavným poradcom exminister Krajčí. Vysvetliť sa dá aj premiérova aktivita v tejto kauze. Poradkyňou premiéra Hegera pre zdravotníctvo je totiž Krajčího bývalá poslanecká asistentka a neskôr vedúca jeho kancelárie na ministerstve Helena Hlubocká.

Suma summarum? S Marekom Krajčím máme skúsenosť a tá, žiaľ, nepustí. Subjektívne predstavy o tom, ako by to malo fungovať, spolu s uplatnením zásad osobných sympatií, antipatií a iných skôr spirituálnych ako racionálnych mechanizmov, môžu veľmi ľahko pripraviť túto krajinu o akúkoľvek šancu odtrhnúť sa od dna a využiť európske peniaze na zásadné zlepšenie fungovania slovenského zdravotníctva na dlhé desaťročia. Premrháme aj túto príležitosť len vďaka neschopnosti OĽaNO definitívne vyprevadiť z funkcií „ich“ ľudí, o ktorých je všetkým ostatným jasné, že ani nevedia a ani nechcú?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Plán obnovy EÚ

Politici píšu

Reforma nemocníc

Komentáre

Teraz najčítanejšie