Denník N

Otvorte si Príbeh služobníčky, pomôže vám pochopiť, kam sa uberá Amerika

Ktoré práva chce ešte zrušiť Najvyšší súd? pýta sa muž na svojom transparente. Foto - TASR/AP
Ktoré práva chce ešte zrušiť Najvyšší súd? pýta sa muž na svojom transparente. Foto – TASR/AP

Názorové a kultúrne rozdelenie Ameriky sa ešte viac prehĺbi

Vyzerá to tak, že rozhodnutie amerického najvyššieho súdu, ktorý legalizoval interrupcie, prestane platiť ešte pred tým, ako dosiahne 50. výročie. Aspoň tak to vyzerá z toho, čo uniklo na verejnosť. Šesť z deviatich sudcov a sudkýň najvyššej americkej súdnej autority si myslí, že prelomové rozhodnutie ich predchodcov známe ako Roe v. Wade bolo nesprávne a treba ho zvrátiť.

Ak si svoj názor udržia do vydania oficiálneho rozhodnutia niekedy koncom júna, v praxi to bude znamenať, že o tom, či a v akej podobe budú interrupcie povolené, budú rozhodovať volení zástupcovia a zástupkyne v jednotlivých amerických štátoch. V asi polovici z nich hrozí, že interrupcie sa stanú doslovne alebo prakticky nedostupnými až kriminalizovanými.

Na sociálnych sieťach sa okamžite začali šíriť odkazy na dystopický román Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčky, ktorý opisuje systém redukujúci ženy na „ľudské inkubátory“ a aj to, ako sa z postupného okliešťovania práv vyvinula fundamentalistická teokracia.

Existujú totiž obavy, že po interrupciách prídu na rad ďalšie formy reprodukčných práv, napríklad antikoncepcia. Stiesnení sú aj ľudia z LGBTQ komunity.

Vychádza to z toho, že skupiny, ktoré pretláčajú zákaz či k zákazu sa blížiace obmedzenia interrupcií, majú často problém aj s manželstvami gejov a lesieb či s transrodovými ľuďmi a netaja sa tým.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie