Denník N

V SaS hovoria po nevydaní Fica o koalícii bez Kollára, Matovič ho drží

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič hovorí, že strana Richarda Sulíka chcela na budúci týždeň pohroziť odchodom z vlády pre vládnu pomoc rodinám.

Nevydanie Roberta Fica na rozhodovanie súdu o väzbe vyvolalo ostré reakcie v SaS, ale aj v klube OĽaNO. Koalícia nenašla dostatok hlasov na vydanie aj preto, že sa zdržal celý klub Sme rodina a za vydanie nehlasovali ani dve poslankyne OĽaNO – Katarína Hatráková sa zdržala a Romana Tabák nehlasovala.

V druhej najsilnejšej koaličnej strane SaS sa už otvorene hovorí o tom, že by vládnutie malo pokračovať bez Sme rodina, aj keď by išlo vzhľadom na počet poslancov o rizikový podnik.

Video: Fico po hlasovaní o nevydaní podal ruku Borguľovi, Pellegrinimu a fašistom (autorka: Martina Koník)

Aké sú počty a ako SaS hovorí o vláde bez Kollára

„Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽaNO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ reagoval na hlasovanie predseda SaS Richard Sulík na Facebooku.

Jeho poslankyne boli ešte ostrejšie. Podľa predsedníčky SaS Anny Zemanovej budú v najbližších dňoch v koalícii diskutovať, či má po takomto hlasovaní Sme rodina o Ficovi ešte koalícia zmysel. „Osobne si myslím že je čas, aby sme sa rozlúčili,“ povedala Zemanová s tým, že o takomto kroku musí rozhodnúť Republiková rada SaS.

Sme rodina by nemala byť členom koalície aj podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej. „Sme rodina je príťažou a v koalícii by nemala byť, keď sa takto správa,“ povedala s tým, že ide takisto len o jej osobný názor.

Video: Prežije koalícia hlasovanie o Ficovi? Konflikt Matoviča a Bittó Cigánikovej na tlačovke OĽaNO (Autorka: Martina Koník)

Katarínu Hatrákovú a Romanu Tabák krátko po hlasovaní vylúčili z klubu OĽaNO a kým nevstúpia inam, aktuálne koaličné počty sú takéto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie