Denník N

Fico sa teší predčasne, ale koalícia prehrala už teraz

Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

O Ficovi bude rozhodovať súd. Hlasovanie v parlamente na tom nič nemení.

Koalícia však skončila.

Pozor! Ona možno bude vládnuť ďalej, možno to dokonca doťapkajú až do riadneho termínu volieb, ale ich legitimita je preč.

Hlasovanie o väzobnom stíhaní naozaj nebolo najdôležitejšie pre prípad Fico. Ten už čelí obvineniu a veľmi pravdepodobne sa postaví aj pred súd. Jeho strach je najlepším dôkazom, že na neho majú silné dôkazy a vôbec si nemôže byť istý, že neskončí vo väzení.

Poslanci nerozhodli o Ficovej vine či nevine a nemali ani o tom, či má byť vo väzbe alebo nie. To nechajme na súdy a iba dúfajme, že dovtedy to politici nepokazia a súdom neznemožnia rozhodovať naozaj podľa zákonov a bez tlakov a vyhrážok.

Poslanci však rozhodli o sebe. Jedno hlasovanie im napísalo obvinenie aj trest.

Tu je päť poznámok k včerajšiemu hlasovaniu. Nanovo sa musíme pozerať na koalíciu, jej lídra Matoviča aj premiéra Hegera. Fico, fašisti a Boris Kollár zostávajú tým, čím boli aj doteraz. Akurát je to ešte zreteľnejšie.

1. Poslanci nie sú nadľudia. Aj oni musia rešpektovať zákony. A ak ich nerešpektujú, nemôžu sa skrývať za falošnú stavovskú solidaritu či priamo mafiánsku dohodu. Presne takto sa ničí dôvera v štát, jeho inštitúcie a v tomto prípade ešte aj zmýva rozdiel medzi koalíciou a opozíciou, korupčníkmi a protikorupčníkmi.

2. Robert Fico je už viac kriminálnikom ako politikom. V registri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Robert Fico

Sme rodina

Komentáre

Teraz najčítanejšie