Denník N

Hrozí Orbánovi, čo sa deje teraz s Ficom? Medzi dvoma systémami je niekoľko podstatných rozdielov

Viktor Orbán a Robert Fico. Foto - TASR
Viktor Orbán a Robert Fico. Foto – TASR

Maďarský právny poriadok poskytuje poslancom ochranu v širšom rozsahu ako ten slovenský, hoci podľa názoru právnika sa podstata neskrýva v právnych predpisoch.

Magyar verzió itt.

Umožniť stíhanie najvyšších politických špičiek bývalých vlád v podobe, ako sa to deje na Slovensku, bolo plánom aj maďarskej opozície pred aprílovými voľbami. Po ďalšom víťazstve Viktora Orbána je už táto otázka u našich južných susedov menej aktuálna, ale dianie na Slovensku sledujú pozorne.

Na obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka reagovala spomedzi európskych vlád ako prvá Budapešť. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó to nazval „nezvyčajnou vnútropolitickou situáciou”. „My tu v Maďarsku pozorne sledujeme nezvyčajné vnútropolitické udalosti na Slovensku. Podľa správ chcú poslať lídra opozície do väzenia, preto je teraz dôvod na väčšiu a dôslednejšiu pozornosť ako zvyčajne,” povedal Szijjártó.

V Maďarsku sa ešte nestalo, aby bolo začaté trestné konanie voči takémuto vysokopostavenému politikovi, respektíve aby bol vzatý do väzby. V tomto texte sa pozrieme na to, do akej miery je reálne, aby sa podobný prípad stal aj v Orbánovom Maďarsku, teda aby vyšetrovanie vo veci zneužívania verejnej moci viedlo hoci aj k osobe na úrovni niekdajšieho premiéra.

Z nášho článku sa dozviete, že v Maďarsku by bolo takéto vyvodenie zodpovednosti ťažšie ako na Slovensku predovšetkým preto, lebo

  • poslanecká imunita je rozsiahlejšia,
  • na odobratie poslaneckej imunity treba dvojtretinovú parlamentnú väčšinu,
  • pozícia generálneho prokurátora Pétera Polta je ešte stabilnejšia ako pozícia Maroša Žilinku,
  • podľa viacerých existuje v rámci politickej elity dohoda o tom, že nad určitou úrovňou nechajú jeden druhého na pokoji.

Niektorí si však ešte aj teraz myslia, že nie je vylúčené, aby sa raz aj orbánovci ocitli v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie