Denník N

Boris Kollár v opozícii hrozil Ficovi basou. Keď ho mal vydať súdu, zablokoval to. Pozrite si 14 jeho výrokov

Robert Fico a Boris Kollár počas vládnutia koalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Boris Kollár počas vládnutia koalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Sme rodina roky vyčítal Robertovi Ficovi porušovanie zákonov. V kľúčovom hlasovaní zabránil tomu, aby mohol šéfa Smeru riešiť súd. Spísali sme jeho kľúčové výroky o Ficovi a sľuboch, že politici nesmú byť nedotknuteľní.

Podnikateľ Boris Kollár v deň, keď ohlásil vstup do politiky, sľuboval, že skoncuje s časmi, keď sú politici viac než obyčajní ľudia. Už vtedy – 10. novembra 2015 – z jeho úst prvýkrát zaznelo, že si všetci musia byť pred zákonom rovní.

Politickú kariéru si postavil hlavne na kritike vládnutia Roberta Fica, ktorý v čase vzniku hnutia Sme rodina vládol ako jediný premiér v histórii Slovenska jednofarebnej vláde zloženej len z ministrov Smeru. Kollár neraz pripomínal prešľapy tejto strany a nepochyboval, že bol pri nich porušený zákon.

Keď bol so svojim hnutím Sme rodina v rokoch 2016 až 2020 v opozícii, Ficovi hrozil, že raz skončí za mrežami.

V stredu, keď parlament rozhodoval, či Fica podrží alebo umožní súdu posúdiť, či pre podozrenia zo závažnej trestnej činnosti skončí vo väzbe, sa predseda Národnej rady Boris Kollár hlasovania zdržal. To isté spravili všetci 16 poslanci Sme rodina. Prispeli tak k tomu, že súd nemôže rozhodovať o požiadavke špeciálnej prokuratúry, aby Fico išiel do kolúznej väzby.

Čo hovoril Boris Kollár za roky v politike o Ficovi a o nedotknuteľnosti politikov až do kľúčového momentu, keď nezahlasoval za to, aby sa väzbou šéfa Smeru zaoberal súd?

1. Politici nie sú viac

„Všetci si musia byť rovní pred zákonom. Aj politici. Nie sú viac. (…) Ja môžem rozviazať ruky polícii, prokuratúre aj súdnictvu. Viete prečo? Môžem si to dovoliť urobiť, lebo som s nimi nikdy bandu nebil. A preto vstupujem do politiky.“

Vyhlásil 10. novembra 2015, keď prezentoval necelé štyri mesiace pred parlamentnými voľbami práve vznikajúcu stranu Sme rodina. Smer vtedy vládol sám a Kollárovi sa nepáčilo, že sa mnohé kauzy týkajúce sa Ficových ľudí zametali pod koberec.

2. O beztrestnosti politických banditov

„Treba vyslať signál aj niektorým politickým banditom, ktorí si myslia, že tá beztrestnosť bude navždy fungovať. Aby si boli istí, že ak sa dnes vedeli zabetónovať takýmto spôsobom, že tá beztrestnosť tu nebude a že ich spravodlivosť raz dostihne.“

30. marca 2017 opäť upozorňoval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Robert Fico

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie