Pokles globálnej konzumácie hovädzieho mäsa o pätinu by znížil odlesňovanie na polovicu

- Náhrada pätiny globálnej spotreby hovädzieho mäsa za mikrobiálne proteíny by viedla aj k poklesu emisií metánu či ďalších skleníkových plynov.
- Poľnohospodárstvo na Slovensku reprezentuje 7 percent emisií skleníkových plynov (rok 2020), uvádza SHMÚ. Hovädzí dobytok je v poľnohospodárstve kľúčovou kategóriou zvierat, ktorá produkuje prevažné množstvo emisií metánu a oxidu dusného.
Výmena 20 percent svetovej spotreby hovädziny za náhradu mäsa (mikrobiálne proteíny) by do roku 2050 znížila odlesňovanie na polovicu.
Uvádza to štúdia, ktorá vyšla tento týždeň v špičkovom časopise Nature.
Chov hovädzieho dobytka spolu s pestovaním sóje (najmä ako potrava pre hospodárske zvieratá) patrí k hlavným príčinám odlesňovania v trópoch a premeny lesa na poľnohospodársku pôdu či sídla.
Väčšina pôdy slúži dobytku
Globálne až okolo 80 percent z poľnohospodárskej pôdy tvoria polia