Denník N

Pokles globálnej konzumácie hovädzieho mäsa o pätinu by znížil odlesňovanie na polovicu

Ilustračné foto – Unsplash.com/@daquima23
Ilustračné foto – Unsplash.com/@daquima23
  • Náhrada pätiny globálnej spotreby hovädzieho mäsa za mikrobiálne proteíny by viedla aj k poklesu emisií metánu či ďalších skleníkových plynov.
  • Poľnohospodárstvo na Slovensku reprezentuje 7 percent emisií skleníkových plynov (rok 2020), uvádza SHMÚ. Hovädzí dobytok je v poľnohospodárstve kľúčovou kategóriou zvierat, ktorá produkuje prevažné množstvo emisií metánu a oxidu dusného. 

Výmena 20 percent svetovej spotreby hovädziny za náhradu mäsa (mikrobiálne proteíny) by do roku 2050 znížila odlesňovanie na polovicu.

Uvádza to štúdia, ktorá vyšla tento týždeň v špičkovom časopise Nature.

Chov hovädzieho dobytka spolu s pestovaním sóje (najmä ako potrava pre hospodárske zvieratá) patrí k hlavným príčinám odlesňovania v trópoch a premeny lesa na poľnohospodársku pôdu či sídla.

Väčšina pôdy slúži dobytku

Globálne až okolo 80 percent z poľnohospodárskej pôdy tvoria polia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická zmena

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie