Denník N

Naša budúcnosť vyzerá lepšie, než sa nám javí pri pohľade na slovenskú prítomnosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Arogancia a vulgárnosť väčšiny slovenskej politickej triedy zakrýva zmeny, ktorými prechádza celá Európa a ktoré sa časom prejavia aj na Slovensku.

Každý ďalší deň táto vojna rúca nielen ukrajinské mestá, ale aj základy sveta, ktorý sme považovali za samozrejmý. Z ruín, ktoré vyzerajú ako chaos, a preto v nás vyvolávajú úzkosť, sa však po desiatich týždňoch vojny vynárajú nové základy. Nie sú ešte zreteľné a pevné, ale je veľmi pravdepodobné, že práve o ne sa v budúcnosti oprieme.

Jedným z nich je objav praktického významu odvahy. A aj objav prázdnoty, ktorú dlhé roky zakrývala maska siláckeho cynizmu.

Príklady máme pred očami: ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa odmietol vzdať či utiecť, preto ho Ukrajinci nasledovali. Praktický význam Zelenského odvahy je ten, že zachránila Ukrajinu.

Na opačnom póle stojí Robert Fico, ktorý si vždy dával záležať, aby vyzeral silácky, ale jeho zbabelosť práve teraz bije do očí. Chce vyzerať ako ten, čo odvážne stojí na čele bučiaceho davu, ale v skutočnosti sa zaň skrýva. Jeho priateľ Robert Kaliňák sedí v cele, ale Fico urobil všetko pre to, aby sa jeho osudu vyhol. Takto sa správa zbabelec.

Význam Ficovho odkazu je však ešte hlbší. On totiž reprezentoval pôvodný svet, ktorý sme považovali za samozrejmý. V tomto svete sa nepoužívali pojmy ako sloboda, odvaha či dobro. Fico sa im zámerne vyhýbal a väčšina slovenských politikov tiež.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie