Denník N

Podpredseda parlamentu Grendel: Nezahoďme všetko pre jedno hlasovanie (+video)

Gábor Grendel. Foto N - Vladimír Šimíček
Gábor Grendel. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlament nedal súhlas, aby súd rozhodol o návrhu prokurátora na vzatie Roberta Fica do väzby. Čo to hovorí o Slovensku?

O Slovensku to podľa mňa nehovorí až tak nič, hovorí to niečo o slovenskom parlamente, kde sa v tejto konkrétnej veci podarilo Robertovi Ficovi presvedčiť 76 poslancov, že ide o politický proces a podobné nezmysly, ktorými otravoval verejnosť posledné dni. Je otázne, či tomu sám verí, ja si myslím, že nie, nič iné ako šíriť takéto bludy mu však neostalo.

Áno, podarilo sa mu presvedčiť väčšinu, podstatnejšie ako samotné rozhodovanie o väzbe a stredajšie hlasovanie však bude výsledok trestného konania v konkrétnej veci, v ktorej je vyšetrovaný aj Robert Fico. Určite ste čítali žiadosť generálnej prokuratúry o vydanie na potenciálne väzobné stíhanie. Z tej žiadosti je zrejmé, že do mesiaca by bol Robert Fico vonku, aj keby ho súd zobral do väzby.

Video: Celý rozhovor Moniky Tódovej s Gáborom Grendelom (autorka: Martina Koník)

To nie je také isté. Zástupca špeciálneho prokurátora tam uviedol naplánované výsluchy do konca mesiaca, to však neznamená, že vyšetrovanie neprinesie potrebu vypočuť aj ďalších svedkov. 

A zároveň tam píše, že väzobné stíhanie by bolo len na absolútne nevyhnutný čas.

To je každé väzobné stíhanie.

Nie každá žiadosť o väzobné stíhanie však obsahuje takto na mesiac naplánované výsluchy. Skôr býva zvykom, že za mesiac sa urobia dva-tri úkony, potom sa vyšetrovateľ venuje inému prípadu, po dvoch mesiacoch sa k tomu vráti. Žiadosť je k poslancovi Ficovi dosť zhovievavá. Z toho, ako je napísaná, si myslím – to sa však už nedozvieme –, že do mesiaca by bol z väzby vonku. Podstatnejšie je, ako sa skončí stíhanie. Ak by bol Robert Fico vzatý do väzby a nakoniec by sa stíhanie skončilo zastavením stíhania alebo oslobodením na súde, tak by z toho ešte aj od štátu vytrieskal peniaze. Možno to teraz spôsobí nejakú komplikáciu pre políciu a prokuratúru, podstatnejšie však je, ako sa to konanie skončí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Iné podcasty Denníka N

Robert Fico

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie