Denník N

Legenda Robbie McEwen: Sagan sa stal kultovým. Jeho rekord vydrží desaťročia, možno navždy

Austrálčan Robbie McEwen bol na vrchole svojej kariéry považovaný za najrýchlejšieho cyklistu na svete. Zelený dres na Tour de France vyhral trikrát, čo z neho robí jedného z najpovolanejších expertov na Petra Sagana.

McEwen sa v súčasnosti venuje komentovaniu pre Eurosport. Svoje postrehy bude prinášať aj z tohtoročného Gira d´Italia, ktoré potrvá od 6. do 29. mája.

Legendárny cyklista pre Denník N poskytol rozhovor, v ktorom sme sa rozprávali najmä o Petrovi Saganovi. Ten vyhral cyklámenový dres na Gire minulý rok. Tento rok na ňom neštartuje, no v lete by sme ho mali opäť vidieť na Tour de France.

McEwen jeho kariéru sleduje od začiatku. Stihol ho ešte aj ako súper, neskôr s ním robil rozhovory ako televízny expert.

Austrálčan zažil to, čím si v posledných rokoch prechádza Peter Sagan. „Nevíťazíte tak často, ako ste boli zvyknutý, no musíte veriť jednej veci – talent vás neopustil. Áno, ťažké dni budú oveľa častejšie ako predtým, ale prídu aj dni, keď pocítite dotyk starej slávy. Zažil som to, počas sezóny naozaj prídu aj dni, keď sa cítite ako počas svojich najlepších rokov. Neprídu tak často, ale prídu. Peter potrebuje aj trochu šťastia, aby neprišli počas tréningových dní, ale počas tých súťažných.“

V rozhovore ďalej hovorí:

  • ako sa pretekalo s mladým Petrom Saganom;
  • akú s ním mal skúsenosť, keď s ním neskôr robil rozhovory ako televízny expert;
  • že mladí cyklisti sú často arogantní, no pelotón ich rýchlo vráti na zem;
  • že Sagan sa pre fanúšikov stal kultovým;
  • aj o očakávaniach pred Girom d´Italia.

Kto je najlepší šprintér cyklistickej histórie?

Začnem tým, čo povedia všetci: rôzne generácie sa ťažko porovnávajú. Ak však ideme len podľa čísel, najlepším je Mark Cavendish. V tejto debate však musia odznieť aj Alessandro Petacchi, Mario Cipollini a Erik Zabel. Obrovská zábava bola sledovať Džamolidina Abdužaparova. Mnoho ďalších velikánov bolo pred nimi, ale prirodzene spomíname najmä tých, ktorých máme v čerstvejšej pamäti.

Prekoná niekto niekedy rekord Petra Sagana v počte zelených dresov na Tour?

Nepoviem nikdy, ale potrvá to veľmi-veľmi dlho. Musí sa objaviť naozaj mimoriadny jazdec. Ja si myslím, že Saganov rekord vydrží desaťročia. A možno aj navždy.

Je pre neho reálne, aby vyhral ôsmy zelený dres na Tour de France?

Nie je to nemožné, ale je to nepravdepodobné. Určite však nebudem ten, kto odpíše Petra Sagana. Keď totiž poviete, že je niečo nemožné, Peter Sagan je presne ten typ chlapíka, ktorý sa postaví a spraví to. Bude to však veľmi-veľmi ťažké. Sagan už nemá tie zbrane, ktoré mal v období 2011 – 2017, stále je to však fantastický jazdec, na ktorého sa ľudia radi pozerajú. Podobne ako jeho fanúšikovia si veľmi prajem, aby sme ho už čoskoro videli zdravého a v stopercentnej forme. Nech nám opäť ukáže niečo zo svojho „saganstva“.

Sagan v profesionálnom pelotóne začínal, keď ste vy končili, no na niektorých pretekoch ste sa ešte stretli. Aký ste mali dojem z mladého Sagana?

Prvý raz som na neho narazil na Tour Down Under v roku 2010, čo boli jeho úplne prvé profesionálne preteky. Smejem sa na tom ešte aj po rokoch. Mal tuším devätnásť a počas najťažšej etapy sme išli do náročného stúpania. Od pelotónu sa zrazu oddelili špičkoví vrchári [Alejandro] Valverde, Cadel Evans a nejaký chlapec z Cannondalu. Ostatní sa pozeráme na seba a hovoríme si: ‚Do pekla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Giro d'Italia

Peter Sagan

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie