Denník N

S Jožom Rážom na večné časy

Jožo Ráž. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jožo Ráž. Foto N – Tomáš Benedikovič

V našich kinách má premiéru film Večný Jožo. Dokumentárny portrét je pokusom českého režiséra Jana Gogolu ml. priblížiť vnútorný svet speváka skupiny Elán Jožo Ráža. Darí sa mu to len sčasti.

Len veľmi ťažko môže divák pristupovať k novému dokumentu o Jožovi Rážovi bez predsudkov. Čítanie rozhovorov s lídrom skupiny Elán sa na Slovensku stalo národným športom. Nedal ich veľa, ale v každom z nich narozprával toľko bizarných a scestných vecí, že sa vždy okamžite rýchlo šírili. Začalo sa to ešte v 90. rokoch, keď v pamätnom rozhovore s denníkom SME označil premiéra Mečiara za „nadsamca“. A jeho pohľad na svet sa vlastne nezmenil ani po takmer fatálnej nehode v roku 1999.

Dopadlo to tak, ako to dopadlo

Sú ľudia, ktorí hudbu Elánu považujú za „szmácku“ a názory jej lídra za neprijateľné. Potom je tu veľká skupina tých, ktorí sa stotožňujú s kapelou aj so spevákovým pohľadom na svet. Početná je aj skupina fanúšikov, ktorá vie, že Ráž je mimo, ale neprekáža im to, lebo majú radi jeho pesničky. Elán bol jeden čas najpopulárnejšou československou skupinou a dodnes má niekoľko generácií fanúšikov v oboch krajinách. Ich melódie, či sa to niekomu páči alebo nie, sú v každom z nás.

A potom je tu napríklad český filmár Jan Gogola ml., ktorý si nemôže pomôcť, lebo síce ich pesničky miluje, no s Rážovými názormi na komunizmus, Ameriku, Husáka, Putina, Cháveza alebo Fica má problém. Práve z tohto rozporu vznikol celovečerný dokument Večný Jožo alebo Ako som stretol hviezdu.

Film vznikal takmer celé minulé desaťročie a vzájomný dialóg nakoniec prerástol do priateľstva. O Rážovi je známe, že sa uzavrel pred svetom a s okolím komunikuje len cez pesničky a koncerty. A tak Gogola ml. použil celkom vydarenú fintu, ako svoju hviezdu vytiahnuť zo zabehaných cestičiek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie