Denník N

Fašizmus je neustále pokušenie. Ukazujú to príklady Trumpa, ale aj Orbána

Viktor Orbán a Donald Trump v roku 2019 v Bielom dome. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán a Donald Trump v roku 2019 v Bielom dome. Foto – TASR/AP

Ako vyzerá štruktúra fašistickej politiky a mytológie? Komplexná analýza amerického filozofa Jasona Stanleyho nám priblíži fungovanie tejto politiky prostredníctvom mnohých príkladov. V knihe sa objaví okrem nacistického Nemecka a Trumpových Spojených štátov amerických aj Orbánovo Maďarsko.

Na to, aby sme fašizmu dokázali odolávať, musíme spoznať a pochopiť spôsob jeho fungovania. Rétorika krajnej pravice nepatrí minulosti, je neustálou hrozbou.

Boj proti fašizmu nie je o rozhodujúcej bitke, ale o „večnom zaviazaní sa demokracii,” tvrdí Jason Stanley vo svojej knihe Ako funguje fašizmus – „Naša” a „ich” politika (How Fascism Works: The Politics of Us and Them). Vychádzajúc z tejto knihy, sme vytvorili prehľad o tom, aké techniky používali lídri ako Trump, Bolsonaro alebo Orbán, ktorým nie sú cudzie fašistické metódy.

U Stanleyho figuruje slovo fašista ako etnické, náboženské či kultúrne ultranacionálne onálepkovanie, v ktorom „prezentuje národ vo vlastnej osobe autoritatívny vodca, ktorý hovorí v mene národa”.

Hoci počas dejín sa lídri využívajúci fašistickú politiku dostali k moci za rôznych okolností, vieme vyčleniť niekoľko zložiek, ktoré je možné spozorovať vo viacerých režimoch, a v knihe sa im venuje osobitná kapitola: mýtická minulosť, propaganda, protiintelektuálnosť, náhradná realita, hierarchia, vedomie obete, zákon a poriadok, sexuálna úzkosť atď.

Stanley hľadí na svoju knihu ako na nástroj, ktorý nám pomôže zorientovať sa „v legitímnych taktikách demokratickej politiky a nenávistných taktikách fašistickej politiky”.

Procesy dehumanizácie

Jednou zo spoločných čŕt fašistických politík je, že určité skupiny dehumanizujú – tento proces je nebezpečný nielen pre tých, ktorí sú dehumanizovaní, ktorým v krajnom prípade hrozí úplná likvidácia (koncentračné tábory), ale dehumanizácia v spoločnosti znižuje aj schopnosť, aby sme akceptovali iných, či zvyšuje napätie a agresiu.

Na väčšine miest, kde sa pri moci posilnil fašizmus, pripravili pôdu fyzickej agresii verbálne útoky a kampane takým spôsobom, že väčšina ľudí takéto násilie plne akceptovala.

Druhým všeobecne platným znakom fašistických politík je, že sa usilujú o veľmi silné rozdelenie spoločnosti na myoni.

Na vytvorenie vlastnej reality využívajú vlastný jazyk, presadzujú novú interpretáciu minulosti, prudko napádajú intelektuálov a inštitúcie, ktoré by mohli odhaliť ich falošnú realitu, a popri tom všetkom prevezmú aj riadenie vzdelávania, aby mohli šíriť vlastné ideály. Pokiaľ sú v šírení vlastnej reality a mýtov úspešní a predchádzajúca realita už neslúži ako referencia, občania sa stanú ešte zraniteľnejšími.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie