Denník N

Matovič je v novej vojne so SaS, hlasovanie Sme rodina o Ficovi v nej zaniklo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič a SaS Richarda Sulíka sú po stredajšom hlasovaní o nevydaní Roberta Fica súdu opäť v spore. Vydanie predsedu Smeru pritom nezastavila SaS, ale Sme rodina a dve poslankyne OĽaNO. V novej vojne predsedu OĽaNO a strany Richarda Sulíka už začali padať slová o odchode z koalície.

Ďalšia fáza zlých vzťahov prišla hneď po tom, ako predseda SaS na Facebooku komentoval hlasovanie o Ficovi. „Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽaNO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ napísal Sulík niekoľko minút po hlasovaní. SaS zároveň hovorí o odchode Sme rodina z koalície.

Matovič najprv na tlačovke vravel, že nevidí najmenší dôvod, aby niekto hlasovanie Sme rodina používal ako zámienku na rozpad koalície. A prišiel aj s teóriou, že SaS pohrozí na budúcu stredu odchodom z vlády. „Máme avízo od SaS, že budúci týždeň v stredu na vláde povedia, že v prípade, ak predložíme pomoc rodinám tak, ako ju tri strany navrhli, v tom prípade odchádzajú z koalície,“ tvrdil.

SaS hneď ráno vyzvala premiéra, aby zasiahol. „Napriek tomu, že Igor Matovič sa snaží hovoriť o SaS ako tej, ktorá rozbíja vládu, je to práve hlasovanie dvoch poslankýň OĽaNO a celého klubu Sme rodina, ktorí popreli jej zmysel a hodnoty. Budúcnosť koalície je momentálne v rukách premiéra Eduarda Hegera. Ten by nemal ostať ticho.“

Márnomyseľní a zlomyseľní

Líder OĽaNO

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie