Denník N

ŠtB išla po Lasicovi a Satinskom: odpočúvanie v hotelovej izbe aj tajné zábery zo sledovania (+video)

Návrh na sledovanie, na základe ktorého ŠtB vo februári 1979 sledovala Lasicu a Satinského v Prahe. Fotografia umelcov pochádza z tohto tajného sledovania. Zdroj – archív bezpečnostných zložiek ČR
Návrh na sledovanie, na základe ktorého ŠtB vo februári 1979 sledovala Lasicu a Satinského v Prahe. Fotografia umelcov pochádza z tohto tajného sledovania. Zdroj – archív bezpečnostných zložiek ČR

Prinášame 13 fotografií z tajného sledovania Milana Lasicu a Júliusa Satinského komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Dôkazy našli v Ústave pamäti národa a v českom Archíve bezpečnostných zložiek, známu dvojicu sledovali dlhé roky.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Československý rozhlas ohlási ráno 1. februára 1979 osem hodín a na pražskom letisku Ruzyně je všetko pripravené na pristátie lietadla z Bratislavy. Okrem personálu už čaká v priestoroch letiska trinásť príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB). V utajení budú sprevádzať dvoch návštevníkov zo Slovenska.

Veľké mrazy už ustúpili, teplomer ukazuje dva stupne pod nulou, takže práca v teréne nebude pre tajných až taká nepríjemná. Mínus 19,5 stupňa Celzia namerali pred mesiacom, keď Československo na Nový rok zasiahla arktická zima, ktorá ochromila krajinu na viac ako tri týždne.

„Podaktorí ľudia sa už báli, že majú pravdu japonskí meteorológovia, ktorí predpovedajú miniľadovú dobu. Tu u nás zamrzli vagóny s uhlím a elektrárne šli na menšie obrátky. Televízia vysielala len dve hodiny denne a všetci sme šetrili prúdom,“ poznamenal si Július Satinský pár dní predtým, než sa počasie zlepšilo a on s Milanom Lasicom odletel do Prahy.

Video: Ako ŠtB sledovala a odpočúvala Lasicu a Satinského a ako si oni z nich strieľali (autorky: Mária Benedikovičová, Martina Koník)

Letisko vo štvrtok 1. februára 1979 od rána funguje v normálnej prevádzke, rozbieha sa bežný pracovný deň, aj deti po dlhých uhoľných prázdninách opäť chodia do školy. Očakáva sa slnečný deň.

Presne o 9.48 h tajní rozpoznajú v odbavovacom priestore letiska Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Začína sa veľká sledovacia akcia. Komunistická tajná služba ŠtB dvojicu komikov podozrieva „zo spolupráce s americkou rozviedkou“. Ani jeden z nich neovláda angličtinu, to na veci nič nemení. Jednoducho sú podozriví. Lasica dostáva krycie meno Laso a Satinský Lán.

Nasadení tajní majú za úlohu špehovať, kam v Prahe pôjdu, s kým sa stretnú a o čom sa budú rozprávať. Po období zákazov umelci dúfajú v lepšie časy, ubehli dva roky od ich podpisu Anticharty, začínajú sa objavovať v televízii a v divadle. Aj do Prahy prichádzajú na vystúpenie.

Hneď v úvode si ich poplietli

Na letisku sa nič mimoriadne nedeje, prísne utajovaná akcia sa však nezačína úplne profesionálne. Do správy zo sledovania eštebáci na úvod zapíšu opis dvojice, pri ktorom si ich zjavne poplietli, čo dokazujú zachované tajné zábery: „LASO (Lasica) bol prostovlasý, oblečený v hnedom kožúšku so zeleným šálom, v modrých texaskách a čiernych topánkach. Cez rameno mal svoju plátennú tašku. LÁN (Satinský) mal na hlave čiernu čapicu, oblečený bol v modrom kabáte, svetlohnedom manchestrovom obleku, čierne topánky.“

Správa ďalej pokračuje: „LASO odišiel k novinovému stánku, kde si zakúpil noviny a cigarety. Potom sa vrátil späť do odbavovacieho priestoru, kde si vyzdvihol čierny kufor. Potom opustil spolu s LÁNOM odbavovaciu halu a odišli pred letisko do autobusu ČSA ŠPZ AJ 02-68. Posadili sa do prednej časti.“

Záber z tajného sledovania v Prahe. Vľavo Július Satinský, vpravo Milan Lasica. Zdroj – Archív bezpečnostných zložiek ČR
Tajný záber z letiska, za mužom v popredí vidieť v čiapke Milana Lasicu. Zdroj – Archív bezpečnostných zložiek ČR

Trinásť nasadených eštebákov má v teréne k dispozícii šesť automobilov, na obed ich vystrieda jedenásť kolegov s piatimi autami. Každý jeden plní príkaz, musia ustriehnuť všetky „nepriateľské aktivity“ Lasicu a Satinského v Prahe.

Za celý deň nenatrafili na nič podozrivé, na nijakých agentov CIA, s ktorými by sa zišli. ŠtB v každom prípade dosiahla svoje – mala pod kontrolou umelcov, ktorých komunistickí pohlavári zakazovali, lebo ich iritovali svojím humorom. Báli sa, že podryjú ich autoritu a ohrozia ich moc.

Takmer 33 rokov po páde režimu vychádzajú najavo podrobnosti zo sledovania legendárnej dvojice vďaka dokumentom objaveným v českom Archíve bezpečnostných zložiek a v slovenskom Ústave pamäti národa (ÚPN). Umelci ich nikdy nevideli, Lasica zomrel vlani, Satinský v roku 2002.

Z písomností vyplýva, že eštebáci túto dvojicu monitorovali veľmi dôsledne. Nesledovali ich iba v Česku, ale aj v Bratislave. Nasadzovali na nich odposluchy v hotelových izbách v Prahe či Brne, „napichli“ im aj domáce telefónne linky, potajomky preverovali všetky súkromné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Milan Lasica

Ústav pamäti národa

Slovensko

Teraz najčítanejšie