Denník N

Prezidentka vyznamenala popravených členov Bielej légie, hokejistu Hossu aj ošetrovateľku, ktorá zomrela na covid

Marián Hossa si preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Foto - TASR
Marián Hossa si preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Foto – TASR

Štátne vyznamenania dostalo 25 osobností, viaceré in memoriam. Odovzdania Radu Ľudovíta Štúra sa nedožila Laura Špániková, žena z prvého transportu do Osvienčimu, ktorá zomrela v apríli.

Meno ošetrovateľky Margity Kosturikovej nie je väčšine verejnosti známe. Pôsobila v Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek a z času na čas hovorila s novinármi o problémoch zdravotných sestier, no známou tvárou z televíznych obrazoviek nebola.

Napriek tomu je jej zaradenie na zoznam dvadsiatich piatich osobností, ktoré v nedeľu vyznamenala prezidentka Zuzana Čaputová, nanajvýš aktuálne. Margita Kosturiková pracovala tridsať rokov v Centre sociálnych služieb Likava. Pri starostlivosti o klientov sa počas druhej vlny pandémie covidu-19 nakazila koronavírusom a v januári 2021 zomrela. Krátko predtým, ako sa k zdravotníkom dostali prvé vakcíny.

Jej príbeh v sebe nesie smutnú symboliku toho, ako pandémia covidu už druhý rok ovplyvňuje odovzdávanie štátnych vyznamenaní. Nielen z pohľadu výberu osobností, ktoré prezidentka Čaputová ocenila. Opäť sa totiž posúval aj termín slávnostného ceremoniálu z úvodu nového roka až na koniec jari, keď sa pandemická situácia zlepšila. Tak isto to bolo aj vlani.

Biela légia aj pamätníčka transportu

Ošetrovateľka Kosturiková, vyznamenaná in memoriam Krížom Milana Rastislava Štefánika I. triedy za zásluhy o záchranu ľudského života s nasadením toho vlastného, nie je jedinou zdravotníčkou na zozname tohtoročných vyznamenaných. Ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za zásluhy o rozvoj zdravotníctva si prevzal aj záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Ceremoniál sa uskutočnil v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Foto – TASR

Hlava štátu ocenila aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské vyznamenania

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie