Denník N

Pápež ho nazval Putinovým miništrantom. Rusko nikdy nikoho nenapadlo, vraví patriarcha Kirill, ktorému hrozia sankcie

Patriarcha Kirill. Foto - TASR/AP
Patriarcha Kirill. Foto – TASR/AP

Pravoslávna cerkva v Kubinke, asi 70 kilometrov od Moskvy, je výnimočná. Nazýva sa Hlavná katedrála ruských ozbrojených síl.

Spojenie s ruskou armádou a jej históriou je vidieť všade. Chrám sa nachádza vo Vlasteneckom parku a jeho stavbu dokončili 9. mája 2020, na 75-výročie víťazstva nad fašizmom. Prvýkrát ju otvorili 22. júna toho roku, teda na výročie vpádu Hitlerových vojsk do Sovietskeho zväzu.

Priemer hlavnej kupoly je 19,45 metra, čo symbolizuje rok víťazstva nad fašizmom. Takmer celý chrám je vo vojenskej kaki farbe. Podlaha je vytvorená z roztavených nemeckých tankov.

Vo vnútri sú však aj mozaiky, ktoré pripomínajú ruskú inváziu do Gruzínska v roku 2008 či obsadenie Krymu v roku 2014. „Anjeli sa usmievajú na vojakov, ktorí idú do svätej vojny,“ opisuje zobrazenia v chráme britský Economist.

Na sankčnom zozname?

Cirkev a armáda v Rusku idú ruka v ruke a najlepšie to symbolizuje hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill. Aj keď v roku 2014 údajne v súkromí nesúhlasil s anexiou Krymu, pretože sa bál dôsledkov pre pravoslávnu cirkev, teraz je od prvých dní horlivým podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine. Aj napriek tomu, že to znamená fyzické ničenie vyše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie