Denník N

High 5ive: A vy sa ako hráte? Umelec Francis Alÿs skúma detské hry po celom svete

Záber z fimovej kolekcie Childenʼs Games. Foto - Francis Alÿs
Záber z fimovej kolekcie Childenʼs Games. Foto – Francis Alÿs

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Guľovačka vo Švajčiarsku, chlapci kotúľajúci sa v pneumatike dolu kopcom v Kongu, púšťanie draka v Afganistane či zápolenie o farebné guľôčky v Jordánsku. Belgický umelec Francis Alÿs putuje po svete, aby zachytil rôzne prejavy detských hier. Výsledok jeho skúmania je možné vidieť na Bienále súčasného umenia v Benátkach.

Nemusíte však cestovať na umeleckú prehliadku. Krátke filmy si môžete pozrieť aj na Alÿsovej webstránke. Projekt Childrenʼs Games je dlhodobým pozorovaním toho, ako deti spolu trávia čas. Niektoré hry sú osobité, iné možno nájsť po celom svete. Stačí pár pravidiel a kamarátov a zábava je tu. Aj keď je svet okolo drsný.

*

Trochu ako detská hra pôsobí aj tvorba amerického umelca Jeffa Koonsa. Jeho nalešteným a pestrofarebným postavičkám v nadživotnej veľkosti isto porozumie aj drobizg. Autor, ktorému nie sú cudzie veľké popartové gestá, si stanovil novú métu. Vyše stovka jeho diel má vycestovať na Mesiac. Galéria tam zatiaľ nie je.

Každé dielo v projekte Moon Phases má digitálnu (NFT) a fyzickú podobu. Tie hmotné sú inšpirované tvarom Mesiaca a sú poklonou tomu, čo človek vo svojej kariére dokázal. Napríklad prejsť sa po mesačnom povrchu. Zmysel exportu umenia do vesmíru je otázny. No výťažok z digitálneho predaja pôjde Lekárom bez hraníc.

Jedno z umeleckých diel, ktoré poputujú na Mesiac. Foto – Jeff Koons

*

Keď sa narodíme, zdrojom potravy je materské mlieko. Čiže jediná ingrediencia bez prísad a vylepšení. Tohto puristického spôsobu stravovania sa chytil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie