Denník N

Slávne derby čaká test normálnosti. O čom je dnes zápas Slovan – Trnava? Odpovedajú Pecze, Zeman, Slovák a Karhan

Chuligáni - smutná realita najväčšieho slovenského derby. Zdroj - TASR
Chuligáni – smutná realita najväčšieho slovenského derby. Zdroj – TASR

Zápas Slovan Bratislava a Spartak Trnava je najslávnejším v histórii slovenského futbalu.

Október, rok 2021. S futbalom to malo spoločné len ihrisko, zelený trávnik. Všetko ostatné bolo prasprosté chuligánstvo, ktoré nie je tým „korením futbalu“, ako to radi nazývajú niektorí fanúšikovia.

Keď totiž desiatky „fanúšikov“ narušia zápas a prinútia futbalistov, aby, naopak, zo štadióna utiekli, komu ide o futbal? Nie azda zbabelcom, ktorí sa schovávajú za masky, kričia a kopú sa bez rozdielu a zľutovania, či je protivník pri vedomí, alebo nie.

Žiaľ, aj také dokáže byť najväčšie derby slovenského futbalu, ktorým by sme sa chceli chváliť, spomenúť si na hviezdnu históriu tunajšieho futbalu, na ktorom by sme chceli vyvážať povedomie o slovenskom futbale.

Len na pripomenutie:

  • 1999: Fanúšikovia Slovana získali šál Spartaka, ktorý spálili na tribúne. Po zápase napadli trnavských hráčov.
  • 2009: Bitky fanúšikov, vytrhané sedačky, ktoré hádzali po sebe, fanúšikovia Slovana dokonca vytiahli obesenú figurínu Vladimíra Kožucha zo Spartaka Trnava.
  • 2019: Vyhrotené derby, fanúšikovia Slovana v 92. minúte vtrhli na ihrisko a pustili sa do hráčov, ktorí mali konflikt v bráne.
  • 2019: Slovanisti si na zápase zapálili aj klubové vlajky a transparenty a v priestore medzi tribúnou a reklamnými nosičmi vznikol otvorený oheň.
  • 2021: V októbrovom derby sa nedohral ani prvý polčas, na ihrisko vtrhli desiatky fanúšikov a došlo aj k agresívnym potýčkam.

V nedeľu nás čaká ďalšia edícia tohto derby, tentoraz pôjde o finále Slovenského pohára. Kde sa začala história dnes už legendárneho súperenia, prečo je v jeho koreňoch nevraživosť a o čom je dnes najslávnejšie derby?

„Tieto zápasy sú vždy historické. Rivalita medzi klubmi sa vytvorila už pradávno a každý zápas je ozdobou súťaže či pohára. Spomínam si na to veľmi dobre, keďže som trénoval oba kluby,“ spomína pre Denník N legendárny slovenský tréner Karol Pecze.

Začalo sa to jedným vytrucovaným prestupom

Hovorí vám čosi meno František Masarovič? Malo by. V 30. rokoch 20. storočia bol najlepším útočníkom trnavského tímu, pokukoval však po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie