Denník N

Dnešné deti vedia, čo je najlepšie, hovorí nový vlastník Chelsea. Za žiadny športový klub nikdy nikto toľko nezaplatil

Todd Boehly sa stane novým majiteľom futbalového klubu Chelsea FC, na fotografii v bunde bejzbalového tímu Los Angeles Dodgers, ktorého je spoluvlastníkom. Zdroj - TASR/AP
Todd Boehly sa stane novým majiteľom futbalového klubu Chelsea FC, na fotografii v bunde bejzbalového tímu Los Angeles Dodgers, ktorého je spoluvlastníkom. Zdroj – TASR/AP

Roman Abramovič po takmer dvadsiatich rokoch predá futbalový klub Chelsea FC.

Bola to jedna z najprekvapujúcejších konzekvencií ruskej invázie na Ukrajine v športovom svete. Od začiatku agresie v Chelsea FC rástlo napätie, dlhé roky sa totiž hovorilo o vzťahu majiteľa Romana Abramoviča s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Keď sa potom meno ruského miliardára ocitlo na sankčnom zozname britskej vlády, 2. marca oznámil, že predá klub, ktorý vlastnil od roku 2003. Od oznamu britskej vlády sa dianie v klube ešte priostrilo, keďže Chelsea je jedným zo zmrazených aktív Romana Abramoviča na Britských ostrovoch.

Klub nemôže robiť finančné operácie, nemôže nakupovať hráčov, má sťažené cestovanie na zápasy a zároveň nemôže predávať lístky fanúšikom, takže na štadión Stamford Bridge sa na zápasy dostanú len držitelia permanentiek.

Dianie okolo vyjednávania o novom majiteľovi sa v ostatných týždňoch stalo jednou z najsledovanejších športových udalostí, pričom teraz konečne dospelo do finále. Chelsea prijala ponuku v hodnote takmer troch miliárd eur, čo je rekord svetového športu.

Dočítate sa: 

  • Kto sa stane novým majiteľom klubu?
  • Koľko presne zaplatí konzorcium v rámci nákupu nového klubu?
  • Čo sa stane s peniazmi, keďže potečú na zmrazený účet Romana Abramoviča?
  • Prečo nebola prijatá ponuka Sira Jima Ratcliffea?

Miliardár, čo to s Chelsea už raz skúšal

Počas sobotňajšieho domáceho zápasu Chelsea proti Wolverhamptonu si režisér zápasu často vyberal muža v leteckých okuliaroch, ktorý prežíval zápas. Bol to totiž prvý zápas Todda Boehlyho, muža, ktorý vyhral súboj o jeden z najcennejších klubov na svete, na tribúne svojho budúceho klubu. V týchto dňoch totiž podpísal dohodu o kúpe Chelsea FC.

Todd Boehly je americký miliardár a šéf holdingu Eldridge Industries, cez ktorý vlastní podiely aj v športových franšízach LA Dodgers (bejzbal) a LA Lakers (basketbal). Chelsea chcel kúpiť už v roku 2019, vtedy však Abramovič jeho ponuku vo výške 2,5 miliardy eur odmietol.

„Keď som vyrastal, zaujímali ma počítačové hry ako Pac-Man či Donkey Kong. O Manchestri United, Chelsea či Tottenhame som nevedel nič, vôbec nič. Súčasné deti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie