Denník N

Ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine nič dobré nečaká. Už nikdy nebudú mať šťastný život, hovorí vojenský psychológ

Ukrajinské mesto Buča blízko Kyjiva po odchode ruských jednotiek (3. apríl 2022). Foto - TASR/AP
Ukrajinské mesto Buča blízko Kyjiva po odchode ruských jednotiek (3. apríl 2022). Foto – TASR/AP

„Jedna vec je, keď sa vojaci utrhnú z reťaze a začnú páchať zverstvá. Tomuto riziku čelí každá armáda. Druhá vec je, čo sa s tým urobí neskôr. Spoločnosť sa totiž definuje aj tým, ako sa k tomu postaví,“ vysvetľuje český vojenský psychológ Daniel Štrobl.

„Pre Rusko je typické, že sa veľmi nehrnie k tomu, aby sa postavilo čelom k zverstvám, ktoré spáchali jeho vojaci. Skôr ich glorifikujú. To viac vypovedá o krajine ako o vojakoch. Zároveň je to, žiaľ, bianco povolenka pre ďalších vojakov ruskej armády, aby sa dopúšťali týchto zločinov, lebo vidia, že armáda aj štát to tolerujú alebo dokonca podporujú.“

Rozprávame sa tiež o tom:

  • ako veľmi ovplyvňuje správanie ruských vojakov to, že Ukrajinci hovoria ich jazykom;
  • či šikana v armáde alebo v rodine vedie k páchaniu zverstiev na civilnom obyvateľstve počas vojny;
  • v čom je masaker amerických vojakov na vietnamskú dedinu My Lai podobný ako masaker ruských vojakov v Buči;
  • prečo neplatí, že vojna robí z chlapca muža.

Poznáme svedectvá zajatých Ukrajincov, ktorých ruskí vojaci držali v pivniciach, na poliach alebo v garážach a tam ich rôznymi spôsobmi mučili. Niektorým naliali vodu do topánok a potom ich nechali na mraze. Alebo vypočúvali ženy, ktoré ostrihali, vyzliekali a nútili ich počas výsluchu zaujímať ponižujúce pozície. Ako takéto správanie možno vysvetliť zo psychologického hľadiska?

Sexualizované násilie často nie je násilie s cieľom sexuálneho uspokojenia. Motiváciou môže byť to, že človek chce druhému spôsobiť utrpenie. Pri mučení môže ísť vo všeobecnosti o relatívne pragmatické ciele, ktoré sa vo vojnách, žiaľ, objavujú. Vojak napríklad má podozrenie, že ten druhý je nositeľom informácie, ktorá je strategicky dôležitá a môže zachrániť životy. Poznáme prípad z českej armády, ktorý sa stále vyšetruje. Českí vojaci boli obvinení z mučenia a týrania Afganca počas vojny v Afganistane, pretože zabil ich kolegov. Úlohu tam mohla zohrať pomsta, ale tiež mohli títo českí vojaci od neho chcieť informácie o ďalších podobných útokoch, aby im zabránili. To je jeden dôvod, prečo k takémuto násiliu dochádza.

Ďalšia kategória, ktorá bude v prípade ruských vojakov na Ukrajine početnejšia, je akási kompenzácia vlastnej frustrácie. Vojak môže byť frustrovaný neúspechom na fronte, stratou vlastných kamarátov, môže byť takisto šikanovaný veliteľom alebo inými vojakmi. Jednoducho on sám je niečím frustrovaný a civilista je najbližší cieľ, na ktorom si môže svoju frustráciu vybiť, a tým ju dostať von. To je prípad masakra vo vietnamskej dedine My Lai, ktorého dôvodom bola dlhodobá obrovská frustrácia amerických vojakov z toho, že sa im nedarí. A potom tam je tretí variant. Týka sa vojakov, ktorí sú osobnostne a kultúrne nastavení tak, že násilie je pre nich legitímna forma boja, a preto netrpia výčitkami svedomia. Tým by sa ruskí vojaci veľmi podobali jednotkám SS počas druhej svetovej vojny.

Ktorý z nich najviac platí na ruských vojakov na Ukrajine?

Úlohu tam môžu zohrávať všetky tri, ale prevažujúce budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie