Denník N

Vojaci z Mariupola: Ukrajinská vláda urobila chyby, budeme bojovať až do konca

Sviatoslav Palamar a Ilia Samojlenko počas tlačovej konferencie. Foto - N
Sviatoslav Palamar a Ilia Samojlenko počas tlačovej konferencie. Foto – N

Tlačovku môže narušiť útok nepriateľa, ale dúfame, že sa to nestane. Odkaz na konci správy, ktorou Ukrajinci pozývajú médiá z celého sveta na brífing s dvoma vojakmi z Mariupola, je drsný, no vykresľuje realitu v okupovanom meste, kde niekoľko stoviek posledných vojakov bráni areál miestnych oceliarní.

Pesimistický scenár organizátorov tlačovky sa napokon nenaplnil a prenos z oceliarní v Mariupole vydržal celé dve hodiny, no atmosféra bola ponurá. Dvaja vojaci z pluku Azov zopakovali, že už im nezostáva veľa času, no zároveň opakujú aj to, že budú bojovať až do konca.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom v meste, ktoré si zatiaľ nepodrobila ruská armáda. Rusko síce pred dvoma týždňami ohlasovalo, že na fabriku už nebude útočiť a iba ju zablokuje, no útoky pokračujú. Napriek tomu, že v Azovstali sa okrem vojakov skrývali aj civilisti.

Vyše tristo z nich sa v uplynulých dňoch podarilo evakuovať, no vojaci na tlačovke povedali, že je to radosť cez slzy, pretože sa to stalo až po dva a pol mesiaci žiadostí o pomoc. „Od politikov počúvame, že to bol úspech. Počas evakuácie však troch vojakov zabili a šiesti utrpeli zranenia. To je cena za evakuáciu civilistov.“

Azov kritizuje aj ukrajinskú vládu

Na obrazovke sa ukazujú dve zarastené a bledé tváre. Zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar a jeden z jeho vojakov, poručík Ilia Samojlenko, sedia pri bielej stene v areáli oceliarní a cez Zoom sa rozprávajú s novinármi. Samojlenko priznáva, že ani on nečakal taký úspešný odpor ukrajinskej armády a vojakov v Mariupole.

Čiastočne to vysvetľuje kritika vlády, ktorá zaznie počas jeho odpovedí. Štát podľa neho zlyhal, pretože sa nedokázal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie