Denník N

Archívny rozhovor: Kadyrov si rieši komplexy z mladosti. Nebyť Putina, bol by dedinským bláznom, vraví čečenský vloger

Ramzan Kadyrov. Foto - kremlin.ru
Ramzan Kadyrov. Foto – kremlin.ru

Aktualizované 5. decembra 2022: Tumsa Abdurachmanova zavraždili vo švédskom exile. Najskôr sa objavili informácie, že je nezvestný, jeho zastrelenie neskôr potvrdilo Rádio Sloboda. Posledný príspevok na sociálnych sieťach zverejnil 30. novembra.
Aktualizované 3. júla 2023: Tumso Abdurachmanov je nažive, vo videopríspevku zverejnenom vo štvrtok 29. júna vysvetlil, že svoju smrť len fingoval, aby Kadyrova oklamal.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tumso Abdurachmanov je čečenský vloger a bojovník za ľudské práva. Po konflikte s príbuzným Ramzana Kadyrova republiku opustil a odišiel najskôr do Gruzínska, potom do Poľska a nakoniec do Švédska, kde dostal politický azyl a tiež tam tesne unikol pokusu o atentát.

V rozhovore pre Deník N opisuje príčiny konfliktu s čečenským vodcom alebo to, ako sú obyvatelia Čečenska nútení bojovať na Ukrajine. Tiež vysvetľuje, čím sa „kadyrovovci“ líšia od Čečencov a ako veľmi sú Kadyrovove bojové jednotky nebezpečné.

Na čo sa v rozhovore pýtame:

  • ako sa dostal do konfliktu s vedením Čečenska;
  • kto sú vlastne kadyrovovci;
  • či by Ramzan Kadyrov mohol odísť na Ukrajinu;

Čím sa začal váš konflikt s Ramzanom Kadyrovom a jeho režimom?

Štvrtého novembra 2015 som šiel do práce, bol to sviatok, nepracovný deň. Prechádzal som po hlavnej ceste, ktorá dnes nesie meno Vladimira Putina, a prešiel som popred kolónou patriacou šéfovi administrácie vlády a „hlavy“ Čečenskej republiky, čo bol zhodou náhod príbuzný Ramzana Kadyrova. Volá sa Islam Kadyrov. Teraz už v tej funkcii nie je, ale vtedy to bol vysoko postavený činiteľ. A priamo pred ním som prešiel cez ulicu.

To ešte nebol žiadny vážny incident, nijako som ich nebrzdil, prišlo však k vizuálnemu kontaktu. A nosiť v tom čase v Čečensku bradu bolo to isté, ako keby ste dnes v Rusku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie