Denník N

Terapeutka Malíková: Partnerské násilie prichádza veľmi nenápadne, po milimetroch, ako jemné posúvanie hraníc

Daša Malíková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daša Malíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predstava, že partnerské násilie je iba o bitke a modrinách, je mýtus, hovorí terapeutka a poradkyňa v oblasti násilia páchaného na ženách v párových vzťahoch Daša Malíková.

Násilie môže mať podľa nej veľmi sofistikované podoby a nájdeme ho vo všetkých spoločenských vrstvách. „Ženy, ktoré sa na nás v poradni obracajú, sú často vzdelané ženy ‚z dobrých rodín‘, finančne veľmi dobre zabezpečené,“ vraví v rozhovore.

Ľudia sa zvyknú čudovať, prečo ženy, ktoré zažívajú partnerské násilie, z takého vzťahu jednoducho neodídu. Ak ženy v násilných vzťahoch zostávajú dlhšie, ľudia majú pocit, že si za to, čo sa im deje, môžu samy. Ako je to v skutočnosti? Dá sa z násilného vzťahu hocikedy odísť?

Hlavným problémom v tomto uvažovaní je naša stereotypná predstava o tom, ako partnerský vzťah, v ktorom dochádza k násiliu, vyzerá. Ľudia si často myslia, že partnerské násilie je hlavne o fyzickom násilí. Nie je to pravda. V skutočnosti sa často vyskytuje skôr v podobe psychického a verbálneho násilia vo veľmi sofistikovaných podobách.

Násilné vzťahy zároveň takými nie sú od začiatku. Násilie sa v nich nezačína okamžite a nedeje sa ani dennodenne, aspoň spočiatku určite nie. Prichádza veľmi nenápadne, po milimetroch, ako jemné a postupné posúvanie hraníc. V počiatkoch vzťahu môže byť prezentované ako niečo úplne iné, než čím v skutočnosti je. Muž používa taktiky, pri ktorých svoje správanie k žene zaobaľuje a prezentuje v inej podobe.

Napríklad kontrolu, ktorú chce nad ženou mať, neprezentuje tak, že svojej partnerke otvorene povie „potrebujem vedieť, čo každú sekundu svojho života robíš“, ale ju rôznymi spôsobmi „prekvapuje“. Povedzme tým, že ju zrazu čaká pred robotou alebo za ňou príde, keď je ona sama na káve s kamarátkou. Svoje správanie vysvetlí slovami „nemohol som vydržať, kým ťa už uvidím“, „veľmi si mi chýbala“ alebo „celý deň som sa na teba tešil“. Kontrolu obaľuje do lásky, vášne a pocitu netrpezlivého čakania na to, kedy už konečne budú spolu. Podobne napríklad žiarlivosť a majetníckosť prezentuje ako svoju obavu o ženu – aby sa jej nič nestalo, aby ju nikto neobťažoval, aby „bola v poriadku“.

To všetko sú zdanlivo veľmi lichotivé slová.

Ak žene muž povie „konečne som ťa stretol“ alebo „celý život som čakal na ženu, ako si ty“, keď neustále zdôrazňuje, že už nechce strácať čas, to sú slová, ktoré ju presvedčia. V zamilovanosti nikto z nás nevie realitu vyhodnotiť správne. Na začiatku vzťahu sa nám všetkým zdajú veci iné, ako sa ukážu neskôr. Keď žena vyhodnocuje a analyzuje, čo sa v jej vzťahu vlastne udialo, mnohokrát je až spätne schopná vidieť realitu takú, aká naozaj bola.

Na začiatku vzťahu muž testuje hranice ženy. Ak ju niečím zraní, okamžite za tým príde vysvetlenie v štýle „ja som to tak nemyslel, nevedel som, že sa ťa to tak dotkne“ a podobne. Takéto situácie sa môžu veľmi dynamicky striedať, čo ženu väčšinou zmätie.

Prichádza partnerova náladovosť. Muž začne ženu obviňovať z toho, že to ona môže za to, ako sa on cíti, že ona je zodpovedná za jeho zlú náladu. Zhadzovanie zodpovednosti na ženu v nej vzbudzuje pocit viny.

Opakujem však, že toto všetko sa spočiatku deje nenápadne, pomaly a postupne. Žena tak neskôr môže mať veľký problém identifikovať, že to, čo zažíva, je v skutočnosti násilie.

Ako žena spozná, respektíve rozozná, že žije v násilnom partnerskom vzťahu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie