Denník N

Problémom nie je len Blaha a jeho najnovšia stupídnosť

Prekáža nám Blahova vulgárnosť a neprekážalo nám Matovičovo podnecovanie davu k vulgárnosti? Ak by to tak bolo, potom sme len na úrovni, že tí „naši“ môžu čokoľvek.

Autor je publicista

Nad vulgárnosťou poslanca (a nezabúdajme, že zároveň zamestnanca SAV) Blahu na adresu hlavy štátu sa slušní ľudia oprávnene rozhorčujú. Pobúrené a odsudzujúce reakcie, statusy a komentáre sú namieste. Sú dôležité. Nastavujú zrkadlo a vyjadrujú nároky aspoň na minimum slušnosti vo verejnej sfére.

Nie je to však prvý raz, čo sme videli takúto hru s najnižšími pudmi. Nezaregistroval som podobnú vlnu rozhorčenia ani mediálnych odsudzujúcich reakcií vtedy, keď Matovič podnecoval dav svojich fanúšikov k vulgárnosti na adresu vtedajšieho predsedu parlamentu. Ten dav skandoval tvrdo vulgárne. Matovič sa na tom zabával. Médiá mlčali.

Povieme si, je rozdiel medzi Dankom a Čaputovou. Áno, na osobnostnej úrovni, v rovine osobnostných kvalít, odbornosti a mentálnej výbavy, bezpochyby, áno. To však nijako neospravedlňuje dvojaký meter voči aktérom vulgárností.

Prekáža nám Blahova vulgárnosť a neprekážalo nám Matovičovo podnecovanie davu k vulgárnosti? Ak by to tak bolo, potom sme len na úrovni, že tí „naši“ môžu čokoľvek, lebo sú „naši“, a tí druhí sú, veď vieme akí. Takto to má fungovať? Potom sa nečudujme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie