Denník N

Krajniak: Plán obnovy a vládny program sú mi hlboko ukradnuté

Autor je poslancom NR SR za stranu SaS

Dobre čítate, presne toto oznámil minister Krajniak v pléne Národnej rady SR. Kašle on na plán obnovy, on chce svoj rodičovský bonus a programové vyhlásenie vlády ho nezaujíma. Je nehorázne, že SaS žiada od ministra plnenie vládneho programu, ku ktorému sa zaviazal.

Kolegom v Národnej rade som vysvetľoval, prečo je našou psou povinnosťou pokúsiť sa o reformu dôchodkov ústavným zákonom. Viac ako dve tretiny budúceho dlhu našich verejných financií idú práve na vrub dôchodkového systému. Naše verejné financie sú aktuálne druhé najmenej udržateľné v celej Európskej únii. Aby sme sa dostali opäť na udržateľnú trajektóriu, museli by sme okamžite urobiť úsporné opatrenia za 10,6 percenta HDP. To je suma, ako keby ste zrušili celé zdravotníctvo a školstvo dohromady. Alebo bez náhrady 12 zo 14 ministerstiev. To, čo sme už ľuďom nasľubovali, by neutiahla žiadna krajina sveta.

Ústavný zákon o dôchodkovom systéme nie je v programovom vyhlásení vlády náhodou. Na jeho potrebe sa pred voľbami zhodovali všetky zodpovedné politické strany. Zjavne zostala iba SaS.

Minister Krajniak priniesol do parlamentu „reformu“, ktorá ďalších 12 rokov zvyšuje neudržateľnosť dôchodkového systému, a až potom, za tri volebné obdobia, sľubuje „vzdušné zámky“ v podobe dôchodkového automatu. Minister Krajniak sľubuje o 12 rokov dôchodkový automat, proti ktorému už raz ako poslanec sám hlasoval v tandeme s Robertom Ficom.

Prečo minister Krajniak tak veľmi nechce ústavnú reformu dôchodkov? V pléne na túto jednoduchú otázku nedokázal odpovedať. Prečo je taký problém v ústavnom zákone zabrániť, aby sa pred voľbami opäť niekto hral na Ježiška a sľuboval vianočné, trináste, štrnáste či osemnáste dôchodky, na ktoré si zasa požičia a ešte viac nás priblíži ku krachu celého systému?

Prečo je taký problém zakotviť v ústavnom zákone miesto a veľkosť druhého piliera? Iba tak môžeme preniesť časť gigantických budúcich výdavkov na plecia druhého piliera či iných dobrovoľných sporení. Namiesto toho sa minister uchýlil k vyhrážaniu sa útokom na dôchodky terajších pracujúcich.

„V druhom čítaní sa pokúsim presvedčiť 15 poslancov, aby predložili pozmeňujúci návrh, ktorý zavedie zdobrovoľnenie odvodov do II. piliera.“ Jedna miliarda eur ročne zostane v Sociálnej poisťovni a môžeme ich rozdať.

Milan Krajniak robí všetko preto, aby doviedol dôchodkový systém do krachu a pripravil o dôchodky aj súčasných dôchodcov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie