Denník N

Ako viesť s mladými ľuďmi rozhovory o bezpečnosti a duševnom zdraví v online priestore?

Hoci je internet plný možností a pre mladých ľudí predstavuje lákavé miesto, na ktorom si dokážu nájsť množstvo záujmov či kontaktov, ukrýva aj vážne hrozby. Rodičia a dospelí by sa mali stať ich sprievodcami, no zároveň sa v istom ohľade musia nechať viesť.

Internet a nové technológie sú neoddeliteľnou súčasťou života detí.  V tejto oblasti sú často zdatnejšie, ako dospelí, no nástrah v online svete je množstvo. Práve preto by mali všetci dospelí, ktorí vnímavo pristupujú k výchove detí a mládeže, vedieť ako správne komunikovať o online svete. Praktickým pomocníkom im odteraz môže byť aj príručka Bez nástrah online, ktorú napísali Zuzana Juráneková a Marek Madro z IPčka a vydali v spolupráci s Orange Slovensko.

Do desiatich rokov je kľúčovým slovom bezpečie

Úlohou rodičov do desiatich rokov veku detí je vytváranie bezpečného prostredia a zoznamovanie so svetom. Vždy veku primerane a tak, aby deti vedeli, že sa na vás vždy môžu spoľahnúť a obrátiť s akoukoľvek otázkou. V tomto období je práve rodič základným kameňom, istotou a bezpečím. „Čokoľvek im poviete, budú tomu veriť,“ vysvetľuje Marek Madro, spoluautor knihy Bez nástrah online a riaditeľ občianskeho združenia IPčko. Toto obdobie prináša aj prvé otázky o internete, záujem o hry či aplikácie. „V tomto veku môžete nechať deti skúmať internet s vašou oporou a ideálne vo vašej blízkosti alebo spoločne. Dôležité je v tomto období využívať rodičovské zámky, aby ste predchádzali rizikám, respektíve aby sa vaše deti nedostali k obsahu, ktorý pre ne môže byť príliš nevhodný, stresujúci až traumatizujúci,“ upozorňuje Madro.

V turbulentnom období by mal byť rodič fanúšikom

Od desiatich do zhruba 15 rokov sa začína to najturbulentnejšie obdobie. „Veľmi vám pomôže stať sa fanúšikom vášho dieťaťa. Výchovné rady v tomto období zväčša nezaberajú a často majú opačný efekt,“ objasňuje spoluautorka príručky Zuzana Juráneková. Deti v tomto veku vzhliadajú ku kamarátom, spolužiakom, rovesníkom, influencerom či celebritám. Ak rodič prevezme rolu toho, kto počúva, pýta sa zo záujmom a nesúdi, je veľmi pravdepodobné, že sa tínedžer začne otvárať. Čo sa týka bezpečnosti na internete, mladí ľudia využívajú to, čo sa od dospelých naučili do 10 rokov. Je možné, že v tomto veku rodičovské zámky a limity už nebudú fungovať, ak však deti vedia, že rozhovory s rodičmi sú bezproblémové a bez posudzovania, prídu sa zveriť. „Je dobré, aby ste citlivé témy otvárali aj vy. Ak máte strach, že niektoré témy ani neviete dostatočne vysvetliť, skúste si pomôcť seriálom, filmom či dokumentom a navrhnite svojmu tínedžerovi, že si to pozriete spolu,“ dáva dobrý návod na zvládanie náročných tém Juráneková.

Rodič ako parťák

„Ak majú vaše deti od 15 do 20, prežili ste najhoršie a môžete sa potľapkať po pleci,“ hovorí s úsmevom Marek Madro. Mládež už oveľa viac akceptuje spoločenské normy, chcú sa vyhýbať konfliktom, patriť do nejakej skupiny a budujú si stabilné priateľstvá a vzťahy. Stále je dôležité otvorene debatovať na najrôznejšie témy a podľa odborníkov sa tiež nechať viesť. „Buďte otvorení tomu, čo vám chcú povedať, ak vás chcú niečo nové naučiť, nebráňte sa tomu,“ uzatvára Zuzana Juráneková.

Ešte viac podnetných rád nájdete aj na www.beznastrah.online

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie

Advertisement