Denník N

Učiteľky z Ukrajiny si nevedia nájsť prácu v školách, kde už sú tisíce malých utečencov. Brzdí ich byrokracia a poplatky

Vyučovanie v prešovskej Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským, kde prijali aj desiatky detí z Ukrajiny. Foto - TASR
Vyučovanie v prešovskej Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským, kde prijali aj desiatky detí z Ukrajiny. Foto – TASR

V Nemecku pomáhajú deťom utečencov v tzv. willkommensklassen – uvádzacích triedach, kde sa deti ľahšie adaptujú a učiteľky nájdu prácu.

Alena a Jana sú učiteľky ukrajinského jazyka. Do Bratislavy prišli s vysokoškolskými diplomami a verili, že nájsť si prácu nebude ťažké. Veď v školách je veľa ukrajinských detí, ktoré by nemali zabudnúť na rodný jazyk.

Prešli už dva mesiace a prácu si stále nenašli. Vypísali formulár, cez ktorý slovenské ministerstvo školstva sľubuje prepojiť naše školy s ukrajinskými učiteľmi. Odpoveď doteraz nedostali.

V iných krajinách to tak nefunguje, hovorí Alena. Riaditeľka ich školy odišla do Holandska a takisto tam vyplnila formulár so žiadosťou o prácu. Štát ju následne oslovil a ponúkol jej miesto v škole. „Čakali sme, že to tak bude aj na Slovensku,“ hovorí sklamane.

Slovenskému ministerstvu školstva sa len v apríli prihlásilo so žiadosťou o prácu viac ako štyristo učiteľov z Ukrajiny. Počet učiteľov žijúcich u nás je pravdepodobne oveľa vyšší, nie každý sa rozhodol využiť ministersky formulár.

Učiteľka spevu: jej študenti sú vo filharmónii, u nás robí v sklade

Natália prišla na Slovensko z Černihiva. V Galante si našla ubytovanie, prácu už nie. Pracovala ako učiteľka spevu v umeleckej škole, zameriavala sa na muzikálový spev. Veľa jej žiakov sa uplatnilo v divadlách v Kyjive, niektorí aj vo filharmónii.

Na Slovensku však bude Natália pracovať v sklade v automobilke Jaguar. Skúšala si hľadať zamestnanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie