Denník N

Šesťročný chlapec plakal, no dokončil maratón. Lekári: Môže to ovplyvniť jeho rast

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

odborná aj laická verejnosť uplynulý týždeň hľadala odpoveď na otázku, či je správne, aby 6-ročné dieťa absolvovalo maratón.

Diskusia aj kritika sa objavili po tom, čo sa osemčlenná rodina Crawfordovcov pochválila na sociálnej sieti tým, že 1. mája spoločne absolvovali Flying Pig Marathon v americkom Cincinnati.

Viac ako 42 kilometrov pritom odbehli aj 6-ročný Rainier a 11-ročná Filia.

Najmladší člen rodiny preteky dokončil za 8 hodín a 35 minút a jeho rodičia sa „pochválili”, že ich syn plakal, „fyzicky sa trápil a každé tri minúty si chcel sadnúť“. Napokon však prišiel do cieľa.

Kritike čelí aj organizátor, keďže na štart maratónu sa môžu postaviť len osoby staršie ako 18 rokov. Rodina Crawfordovcov však dostala hneď tri výnimky.

Odborníci okrem upozornenia na zdravotné riziká reagujú aj odporúčaním, aby deti športovali v prvom rade na základe vlastnej motivácie, nie z donútenia a pre ambície rodičov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď rodičia Ben a Kamila Crawfordovci zverejnili 1. mája fotografiu, na ktorej so svojimi deťmi stoja v cieli maratónu v Cincinnati, verejnosť im gratulovala. Nálada pod ich príspevkami na sociálnych sieťach sa však zmenila o dva dni neskôr, keď rodičia opísali, ako maratón prežíval 6-ročný syn Rainier.

„Na maratónskej trati Rainer vedel, že okolo 20. míle (približne 32. kilometer – pozn. red.) rozdávajú Pringles. … Po siedmich hodinách sme konečne prišli na 20. míľu a našli sme opustený stôl s prázdnymi škatuľami. [Rainier] plakal a pohyboval sa veľmi pomaly. Povedal som mu, že mu kúpim dve balenia, ak sa pohne. V cieli som mu musel sľúbiť ďalšie balenie za spoločnú rodinnú fotku,“ napísal otec Ben Crawford pod príspevok, na ktorom malý chlapec drží v obchode veľké balenie svojich obľúbených čipsov.

Nasledovala kritika aj otázky na rodičov, či takto neohrozujú zdravie svojho syna a či im náhodou nejde aj o zviditeľnenie sa na sociálnych sieťach. Napríklad na YouTube rodinu sleduje 47-tisíc ľudí. Nájdete tam aj video staré tri týždne, na ktorom 6-ročný Rainier končí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie