Denník N

Týždeň v zdraví: Neviete, čo robiť, ak nemôžete zaspať? Ochoreniami pod skratkou IBD trpia najmä mladí. Poznáte ich?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • aké ochorenia sa skrývajú pod skratkou IBD,
  • čo robiť, ak sa nám nedarí zaspať.

Viete, aké ochorenia sa skrývajú pod skratkou IBD?

Starší a pokročilí si isto spomenú na legendárny song Ivana Mládka Zkratky, ktorý mal text vyskladaný takmer kompletne zo skratiek, malo to príbeh, bolo to veselé a dokonca sa to aj rýmovalo.

So skratkami sa niekedy dá kreatívne vyhrať, horšie je to vtedy, keď netušíme, čo znamenajú. To však už neplatí pre skratku IBD, ktorú už aj na Slovensku okrem lekárov určite dokážu „rozbaliť“ všetci, ktorých trápia zápalové ochorenia tráviaceho traktu – inflammatory bowel disease.

Do tejto malej skupinky chronických zápalových ochorení, ktoré trápia najmä mladých ľudí vo veku do 30 rokov, patrí ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Na Slovensku trpí IBD okolo 15-tisíc ľudí, globálne niekoľko miliónov.

V Európe výskyt IBD narastá, okolo 30 % pacientov je diagnostikovaných vo veku 10 až 19 rokov.

Napriek pokroku vo výskume zatiaľ nie sú príčiny týchto dvoch ochorení presne opísané. Podľa dostupných štúdií ide o kombináciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie