Denník N

Bude Alexej Navaľnyj ruským Nelsonom Mandelom?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Naši bankári, právnici a účtovníci sú spolupáchateľmi drancovania Ruska. Ukradnuté peniaze sa totiž perú na Západe – najmä v Londýne.

Autor je britský novinár a spisovateľ

O šiestej ráno zobudí Alexeja Navaľného na jeho väzenskej posteli dunivý zvuk štátnej hymny. Najznámejší ruský politický väzeň si oblieka čiernu uniformu, ktorá mu dobre nesedí, a začína deň, ktorý je, ako každý okamih jeho deväťročného trestu, naplánovaný tak, aby mu spôsobil vyčerpanie a poníženie.

Priateľský koncentrák

Najhoršia vec na väzení, hovorí jeho verná poradkyňa Kira Jarmiš, je to, že „tam musia byť všetci celý deň niečím zamestnaní, aby ste nemali žiadny voľný čas“.  Dni Alexeja Navaľného, ​​mimoriadne inteligentného a výrečného právnika, sú plné podradných úloh, akými sú napríklad šitie či odhŕňanie snehu.

Malá plastová tabuľka na posteli ho označuje za teroristu, ktorý môže indoktrinovať ostatných väzňov a preto má zakázané stýkať sa s nimi. Rutina v tom, čo ironicky nazýva „priateľský koncentračný tábor“, pripomína samotku Nelsona Mandelu, odsúdeného juhoafrickým režimom apartheidu na doživotie za terorizmus.

V nedávnej výmene listov s americkým novinárom Simonom Shusterom Navaľnyj opísal svoj život ako „väzenie vo väzení“. Vysvetlil to slovami: „V mojej jednotke je 13 mužov. Iba jeden z nich má dovolené so mnou hovoriť. Zvyšok môže komunikovať iba jedným slovom – áno alebo nie. Väčšinou všetci mlčia, nechcú, aby im ušlo nesprávne slovo. Videokamery sú všade a stráže sa so mnou za žiadnych okolností nerozprávajú, pokiaľ to nie je nahrané na video.“ Okná sú pokryté bielym papierom, aby mu zabránili vidieť svet vonku. „Niekedy mám pocit, že žijem v krabici od topánok,“ hovorí.

Od úsvitu do súmraku

Lenže rovnako ako uväznenie vodcu Afrického národného kongresu na ostrove Robben pri Kapskom Meste podkopalo legitimitu vlády bielej menšiny v Južnej Afrike, pomstychtivé prenasledovanie Alexeja Navaľného je príkladom krehkej brutality Kremľa.

Navaľnyj je totiž nielen najstatočnejším mužom v Rusku – jeho návrat po tom, ako sa v Berlíne zotavil z otravy nariadenej Kremľom, nevyhnutne viedol k zatknutiu. Ale najznámejší ruský väzeň je aj najväčším bolehlavom Vladimíra Putina. Jeho oceľová vôľa vedie ruskú opozíciu aj spoza mreží.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie