Denník N

Muž má prísť o majetok pre tri rastliny marihuany. Harabinova kandidátka, ktorá varila pervitín za vyše pol milióna, nie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ako sa súdy pozerajú na trest prepadnutia majetku pri drogách: podľa zákona sa má ukladať automaticky pri hodnote nad 26 600 eur, no doplácajú na to aj pestovatelia pár rastlín marihuany.

Minulý utorok si na Špecializovanom trestnom súde vypočula trest bývalá kandidátka strany Vlasť Štefana Harabina a zároveň členka drogového gangu zo Serede Gabriela Kučerová.

Na kandidátnej listine Vlasti mala za svojím menom, ktoré bolo na mieste číslo 91, napísané, že je živnostníčka. Podľa polície a súdu bola v skutočnosti „varička“, čo znamená, že chemicky vyrábala pervitín pre celú skupinu. Podľa obžaloby Kučerová pripravila 22 kilogramov pervitínu za 660-tisíc eur.

Policajti gang rozbili a jeho členov zadržali v auguste 2020. Ako informovala televízia Joj, päťdesiatnička ako jediná v drogovej kauze, známej pod označením Venal 4, dlho odmietala priznať vinu. Ostatní šiesti obžalovaní uzatvorili dohody o vine a treste a súd ich poslal do väzenia na päť až trinásť rokov.

Kučerovej hrozilo, že skončí vo väzení na 25 rokov, no nakoniec aj ona urobila pred súdom vyhlásenie o vine. Svoje činy oľutovala, začala spolupracovať s vyšetrovateľmi a súd ju odsúdil na 12 rokov väzenia. S takou výškou trestu spokojná nebola a odvolala sa – podobne ako prokurátor. Tomu sa totiž nepáčilo, že jej súd neuložil aj trest odňatia majetku, ktorý sa podľa jeho názoru pri takýchto deliktoch ukladá povinne.

Vedeli by o tom rozprávať viacerí pestovatelia marihuany, ktorí neboli členmi žiadnych gangov a s „trávou“ vo veľkom neobchodovali. No i tak čelia hrozbe vyšších trestov ako „varička“ pervitínu zo seredského gangu a súdy im navyše konfiškujú aj domy.

Tri rastliny, šestnásť rokov

V polovici apríla spoznal výšku trestu – takisto ešte nie je právoplatný – aj pán Miloslav Weizer, ktorý cez víkend oslávil 62. narodeniny. Od oslavy okrúhlej šesťdesiatky strávil väčšinu času vo väzbe, kde sedí už rok a pol za to, že si vypestoval jedenásť rastlín

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie