Denník N

Zabili svoju ženu, deti aj seba, ďalší sa otrávil jedom z ropuchy. Pribúdajú záhadné úmrtia ruských milionárov

Sergej Protoseňa a Vladislav Avejev zomreli v priebehu 24 hodín: jeden v Španielsku, druhý v Moskve. Zdroj - FB/Protosenja, Twitter
Sergej Protoseňa a Vladislav Avejev zomreli v priebehu 24 hodín: jeden v Španielsku, druhý v Moskve. Zdroj – FB/Protosenja, Twitter

Od začiatku roka za zvláštnych okolností zomrelo už minimálne osem ruských milionárov. Niektorí z nich mali blízko aj k politike a dajú sa považovať za oligarchov. Stalo sa tak v Rusku, Británii aj Španielsku.

Tieto prípady spája to, že až na dve výnimky pracovali v minulosti na vysokých pozíciách v plynárenských alebo ropných gigantoch ako Gazprom či Lukoil a väčšina z nich podľa oficiálnej verzie spáchala samovraždu. Traja z nich krátko predtým zabili aj svoje manželky a deti.

Tieto prípady by mohli byť náhodné, rovnako nejde o najvplyvnejších Rusov v daných firmách (ani jeden sa nenachádza na zozname 200 najbohatších Rusov magazínu Forbes). Zároveň však v súčasnej situácii vzbudzujú podozrenie, že nešlo o samovraždy a ich smrť nejako súvisí s vojnou na Ukrajine, udalosťami v Rusku či sankciami voči ruským firmám.

Sergej Protoseňa

Španielska polícia dostala 19. apríla telefonát z Francúzska od Fiodora Protoseňu. Ten im povedal, že sa nevie dovolať svojim rodičom, ktorí bývali v luxusnej vile v letovisku Lloret de Mar pri Barcelone.

Keď do domu prišla miestna polícia, naskytol sa im hrozný pohľad. Vo vile našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie