Denník N

Aj bez morálnych argumentov je zrejmé, že pomoc Ukrajine je správna, lebo sa Slovensku v budúcnosti vyplatí

Keď Robert Fico hovorí o Volodymyrovi Zelenskom ako o klamárovi a komediantovi, ohrozuje tým budúcnosť Slovenska v prípade, že by sa vrátil k moci.

Henry Kissinger pred niekoľkými dňami v rozhovore pre Financial Times povedal, že „žijeme v totálne novej ére“. Invázia Ruska na Ukrajinu podľa neho dramaticky mení geopolitické siločiary na planéte. Jedným z možných dôsledkov týchto zmien bude, že Rusko prestane byť veľmocou, ktorá bude významne zasahovať do svetového diania, lebo sa vojensky aj ekonomicky vyčerpá. Západ sa ani po skončení vojny už „nevráti k predchádzajúcim vzťahom s Ruskom“, povedal.

Kissinger je známy ako pragmatik, ktorý nemá rád moralizovanie v geopolitike, a preto na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým sa sám mnohokrát stretol, povedal: „Nepredpokladal som, že napadne Ukrajinu. Prepočítal sa a urobil chybu.“

Morálne hodnoty sa z geopolitiky nedajú celkom vylúčiť, o čom svedčí aj mohutná reakcia rozhorčeného Západu. Ale aj keby sme pripustili, že útok na Ukrajinu je len Putinovou „chybou“, prídeme k rovnakému záveru: izolácia a oslabenie Ruska sú veľmi pravdepodobné a sú aj v strategickom záujme Západu. A v jeho záujme je aj podporiť Ukrajinu a pracovať na tom, aby sa jedného dňa stala členom Európskej únie.

Tieto ciele sú zrozumiteľné každému politicky mysliacemu človeku bez ohľadu na jeho morálne postoje. Napriek tomu to niektorí politici v Európe nechápu a robia tú istú chybu ako Putin, ktorý sa „prepočítal“. Jedným z nich je Robert Fico.

Iste, nadbieha Putinovi preto, lebo si to želajú jeho voliči a ešte stále dúfa, že Rusko Ukrajinu porazí a Putin sa mu odvďačí. Je to, samozrejme, nemorálny postoj, ale ten sa dal u Fica očakávať. Iná vec je, že tento postoj je aj hlúpy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie