Denník N

Jankovská ako sudkyňa brala úplatky a robila pre mafiu, vypovedali na súde svedkovia (+ video)

Monika Jankovská. Foto N - Vladimír Šimíček
Monika Jankovská. Foto N – Vladimír Šimíček

Ondrej Janíček a Jozef Strelčík na súde počúvali verziu svojho prípadu, na ktorý upozorňujú už dvadsať rokov. Monika Jankovská v ňom zohrala výraznú úlohu.

Na súde v Trnave sa v utorok hovorilo o období zo začiatku milénia, keď niektorí sudcovia na Slovensku rozhodovali na želanie mafie a niektorí policajti vyvíjali na svedkov nátlak, aby konali v prospech zločineckej skupiny, ktorá sa chcela zmocniť majetku iných podnikateľov.

Dve svedectvá veľmi konkrétne pomenovali, ako sa do tejto korupčnej schémy v tom čase zapojila aj vtedajšia sudkyňa Monika Jankovská.

Prešlo už viac než dvadsať rokov odvtedy, čo výpoveď Tibora Jurisu zásadne zmenila život trenčianskych podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka, ktorí skončili vo väzbe a nakoniec ich odsúdili. Pred policajtmi vtedy Jurisa podpísal, že ho obaja vydierali.

Jeho výpoveď viedla k represii oboch podnikateľov, ktorí boli známi najmä ako majitelia baru Fatima. Janíček so Strelčíkom dostali trest 15 mesiacov, presne toľko, čo strávili vo väzbe. Aj to bolo podľa svedkov súčasťou dohody s mafiou.

V utorok po dlhých rokoch na trnavskom súde však zaznela úplne iná Jurisova výpoveď.

„To všetko bolo vymyslené policajtmi, to nebolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie