Denník N

Nikto nám nepomôže. Ako vojna na Ukrajine ohrozuje postihnutých a necháva ich na milosť ruských vojakov

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Počas vojny zostávajú tisíce detí na Ukrajine uväznené a zabudnuté. Pre svoj zdravotný hendikep nemôžu opustiť krajinu. Bez prístupu k vode a jedlu prežívajú bombardovanie aj ostreľovanie.

V krajine napadnutej Ruskom žije podľa OSN okolo 2,7 milióna zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorí pre ruskú inváziu nemôžu pokračovať v liečbe. Mnohí ani nemajú informácie o tom, kde by sa pred ruským bombami mohli ukryť. Zostávajú pripútaní k posteliam bez potrebnej starostlivosti.

Jednou z nich je Anna, ťažko postihnutá tínedžerka, ktorá by potrebovala neustálu opateru a ochranu. Prežíva traumu z vojny a hľadiac do kamery BBC škrípe zubami.

Anna sa spolu s ďalšími 22 mladými ľuďmi v jej veku dostala z východnej časti krajiny do západoukrajinského ústavu, kde sa však o ňu nedokážu dostatočne postarať. Väčšina opatrovateľov, ktorá tam pracovala, pre strach o svoj život utiekla za hranice.

Takto sa to nerobí

„Nesprávajú sa k nim ako k ľudským bytostiam, sú tu len držaní nažive,“ hovorí pre BBC ukrajinská odborníčka na práva hendikepovaných ľudí Halyna Kurylová. „Dokonca aj keď sú na bezpečnom mieste, ich stav sa bude zhoršovať, pretože nedostávajú žiadnu stimuláciu alebo rehabilitáciu. A podľa mňa sa im len pohorší.“

Vasyl Markulin, vedúci zariadenia, pre britskú stanicu uviedol, že bývalí zamestnanci odišli bez toho, aby ostatným povedali aspoň základné informácie o stave pacientov a ich liečbe.

„Boli príliš sebeckí a utiekli najrýchlejšie ako mohli,“ povedal pre BBC. „Myslel som si, že sa vrátia a povedia nám aspoň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie