Denník N

Je diplomacia medzi Ruskom a Západom ešte stále možná?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na začiatok budú musieť USA a ich partneri dokonca obmedziť svoje ciele na Ukrajine. To znamená vzdať sa rečí o zmene režimu v Moskve.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Uprostred už dva a pol mesiaca trvajúceho intenzívneho záujmu médií o vojnu na Ukrajine sme do značnej miery prehliadali jeden príbeh. Koncom apríla uskutočnili Spojené štáty a Rusko výmenu väzňov. Rusko prepustilo Američana, bývalého námorníka, ktorého zadržalo pred tromi rokmi, zatiaľ čo USA prepustili ruského pilota uväzneného pred viac ako desiatimi rokmi na základe obvinení z pašovania drog.

Protikladné záujmy

Výmena stojí za zmienku, pretože sa odohrala v čase, keď brutálna ruská invázia na Ukrajinu dostala vzťahy Ruska so Spojenými štátmi na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny. USA sa rozhodli vyhnúť priamej vojenskej účasti vo vojne, ale robia veľa pre to, aby ovplyvnili jej smerovanie, vrátane poskytovania veľkého množstva čoraz pokročilejších zbraní, spravodajských informácií a výcviku Ukrajincov, aby ich krajina mohla úspešne odolávať a potenciálne aj poraziť ruské sily. USA tiež podnikli kroky na posilnenie NATO a uvalili na Rusko prísne ekonomické sankcie.

Vojna bude ešte nejaký čas trvať. Hoci základným záujmom Ukrajiny je konflikt ukončiť a zabrániť ďalšej smrti a ničeniu, túžba prezidenta Volodymyra Zelenského po mieri je podmienená. Snaží sa získať späť územie, ktoré okupuje Rusko, a zabezpečiť rešpektovanie suverenity krajiny, aby sa Ukrajina okrem iného mohla pripojiť k Európskej únii. Tiež chce, aby ľudia zodpovední za vojnové zločiny niesli aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Naopak, ruský prezident Vladimir Putin musí dosiahnuť taký výsledok, ktorý by ospravedlnil jeho nákladnú inváziu, aby sa nezdal doma ani za hranicami slabý. Preto existuje len malá šanca, že by sa podarilo vyjednať mier, ktorý by preklenul priepasť medzi týmito dvoma zjavne nezlučiteľnými postojmi. Oveľa pravdepodobnejšie je, že konflikt bude pokračovať nieže mesiace, ale roky. Toto je pozadie pre vzťahy USA a Západu s Ruskom.

Buďme zdržanlivejší

Jednou z možností pre Západ by bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie