Denník N

Je to historická udalosť. V Trenčíne otvárajú prvú fabriku na výrobu vinylov na Slovensku (foto)

Ondrej Slivka (uprostred) a jeho spolupracovníci z Vinyl-LABu. Foto N - Vladimír Šimíček
Ondrej Slivka (uprostred) a jeho spolupracovníci z Vinyl-LABu. Foto N – Vladimír Šimíček

V 90. rokoch s nástupom CD záujem o platne úplne upadol. V posledných rokoch sa tento hudobný nosič zázračným spôsobom vrátil a s ním aj potreba nových lisovní.

Bratislava alebo Košice si môžu hovoriť, čo chcú, ale hlavným mestom hudby je Trenčín. Vždy tu bola silná klubová scéna, sídli tu vydavateľstvo Deadred Records, je tu štúdio Men at Sound, koná sa tu najlepší festival na Slovensku, ku ktorému tento rok pribudol ďalší. To však nie je všetko. Svoje brány tu otvára vôbec prvá lisovňa vinylov na Slovensku, čo sa dá označiť za historický okamih.

Táto fabrička je zhmotneným snom Ondreja Slivku, ktorý si v minulosti urobil meno tým, že ručne ryl platne. Jeho Vinyl-LAB je zatiaľ v skúšobnom móde, spolu s dvomi spolupracovníkmi sa stále učia, ako fungujú stroje, no so začatím skutočnej výroby rátajú v najbližších týždňoch. Zastihli sme ich počas testovania, dolaďovania a vychytávania chýb. Výroba vinylu je nesmierne náročná, neskôr sa dozvedáme, čo všetko môže ovplyvniť kvalitu výslednej platne.

„Všetky chyby poznáme dopredu. Máme americkú príručku, hovoríme jej vinylová biblia, kde je všetko o výrobe platní, vrátane chýb, ktoré sa môžu pri lisovaní stať. Je ich štyridsať,“ hovorí Ondrej.

Pýtam sa, koľko chýb už spravili. „39,“ smeje sa a dodáva, že štyridsiatu sa im podarilo vyrobiť minulý týždeň.

Najprv nás prevedie výrobnou halou. Vo fabrike je zatiaľ permanentný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie