Denník N

Úniky z tajných služieb hnevajú Bidena. V USA sa obávajú, čo by mohol urobiť Putin

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ukrajine od začiatku ruskej invázie pomáhajú informácie od Američanov. Bez nich by nedokázali tak dobre chrániť svoju techniku, mapovať pohyby ruských jednotiek a dosiahnuť niektoré veľké úspechy, ktoré si všimol celý svet.

Najznámejším príkladom je útok na krížnik Moskva, ktorý sa podľa zdrojov amerických médií podaril aj vďaka americkým spravodajským službám. Spojené štáty to oficiálne nepotvrdili, a keď sa objavila správa o tom, že Ukrajincom pomáhajú aj zabíjať ruských generálov, Pentagón to rýchlo poprel.

Úniky, ktoré opisujú, ako veľmi Ukrajine pomáhajú spravodajské informácie od USA, Biely dom považuje za nebezpečné. Hoci minister obrany Lloyd Austin verejne povedal, že cieľom Američanov je čo najviac oslabiť ruskú armádu, Joe Biden nechce Kremeľ zbytočne provokovať.

Preto ho naštvalo, že do amerických médií prúdia informácie, ktoré by mali ostať tajné. A šéfom tajných služieb to dal pocítiť.

Nahnevaný Biden

Biely dom potvrdil, že úniky informácií Bidena nepotešili, no americkí novinári to opisujú expresívnejšie. Keď prezident telefonoval riaditeľom spravodajských služieb, bol rozzúrený a použil najsilnejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie