Denník N

Astronóm Collados: Silná slnečná búrka môže poškodiť elektrárne, satelity a ďalšie elektronické zariadenia

Manuel Collados Vera na pôde SAV. Foto – Martin Bystriansky
Manuel Collados Vera na pôde SAV. Foto – Martin Bystriansky

Španielsky solárny astronóm Manuel Collados Vera prišiel tento týždeň na Slovensko, aby propagoval film „Reaching for The Sun“ o plánovanom Európskom slnečnom ďalekohľade (EST) a výskume Slnka. Vedec je koordinátorom projektu Európskeho slnečného ďalekohľadu.

EST umožní pozorovať detaily na povrchu Slnka o veľkosti len 20 až 30 kilometrov, čo Collados vo filme označil za „veľký krok vpred“.

Španielsky slnečný astronóm Denníku N povedal, že plánovaný ďalekohľad bude mať úplne nové technológie, ktoré sa doteraz nepoužili. Vedec odpovedal, ako je do projektu zapojené Slovensko, prečo sú Kanárske ostrovy vhodnou lokalitou na stavbu ďalekohľadu, a priblížil, ktorým procesom na Slnku zatiaľ nerozumieme, no je dôležité, aby sme ich pochopili. „Ak by sme žili v stredoveku, búrky na Slnku by nás nemuseli zaujímať, lebo sme nemali žiadne elektrické zariadenia, ktoré by sa mohli poškodiť. Ale teraz žijeme v technologickej dobe a takéto riziko tu je,“ vraví vedec.

V akom štádiu vývoja sa Európsky slnečný ďalekohľad (EST) momentálne nachádza a kedy sa postaví?

Dokončujeme dizajn nielen samotného teleskopu, ale aj primárneho či sekundárneho zrkadla. Očakávame, že so stavbou začneme o dva, maximálne tri roky.

Európsky slnečný ďalekohľad je plánovaný ďalekohľad na výskum Slnka (fotosféry a chromosféry). Podľa Manuela Colladosa Veru by sa so stavbou malo začať do dvoch až troch rokov. Foto – Gabriel Pérez (IAC)

Čo môže výstavbu zbrzdiť?

Ak financie neprídu načas. Do projektu je zapojených viacero európskych krajín. Ak pôjde všetko podľa plánu, s výstavbou začneme o spomínané dva až tri roky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie