Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Putin vymenil tajné služby, ktoré majú operovať na Ukrajine

Putin a šéf FSB Bortnikov ma archívnej snímke zo zažiatku vojny proti Ukrajine. Foto – kremlin.ru
Putin a šéf FSB Bortnikov ma archívnej snímke zo zažiatku vojny proti Ukrajine. Foto – kremlin.ru

Namiesto najväčšej tajnej služby FSB, ktorá zjavne zlyhala v spravodajskej príprave na inváziu, bude na Ukrajine pôsobiť vojenská rozviedka GRU.

Ruský prezident Vladimir Putin prepriaha kone počas jazdy, vymieňa generálov, ktorí sa podľa jeho názoru neosvedčili vo velení počas vojny proti Ukrajine. Dvojica ruských novinárov, ktorí sa 20 rokov špecializujú na ruské tajné služby (od roku 2020 žijú mimo Ruska) – Andrej Soldatov a Irina Borogan -, zistili, že Putin zveril špionáž na Ukrajine vojenskej rozviedke GRU a odňal právomoci v tejto oblasti najväčšej tajnej službe FSB.

Novým šéfom pre tajné operácie na Ukrajine je od minulého týždňa Vladimir Alexejev, prvý zástupca GRU a muž, ktorý je zodpovedný za útoky proti Západu v posledných rokoch. Británia aj Európska únia ho vinia za útok novičkom v anglickom Salisbury v roku 2018 a za zasahovanie do amerických volieb kyberútokmi v roku 2016.

Alexejev začínal ako príslušník špeciálnych jednotiek Specnaz, nepochádza teda z radov špiónov v oblekoch, ktorí začínali kariéry na ambasádach štátov Západu.

V roku 2012 dostal na starosť expanziu GRU a Alexejev siahol po ľuďoch, ktorých poznal – najímal mužov zo špeciálnych jednotiek, ktorí boli pripravení zabíjať. Dozeral na vojenské akcie v Sýrii a od roku 2014 aj v Donbase. Je známy svojou brutalitou a sebavedomím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie