Denník N

Päť rokov a ani jedno pojednávanie. Sudca Posluch hovorí, že v Lexových kauzách je pripravený konať. Nemá s kým

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

O vine či nevine bývalého šéfa SIS musia okrem sudcu rozhodovať aj dvaja prísediaci. Súd ich nemá a situácia sa o to viac komplikuje, že Lexov spis je prísne tajný.

Keď došlo k zavlečeniu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho, študoval ešte na vysokej škole. Roky potom sledoval dianie okolo Mečiarových amnestií. Keď ich poslanci pred piatimi rokmi definitívne zrušili, už bol Karol Posluch sudcom a práve jemu kauzy bývalého šéfa tajnej služby Ivana Lexu pridelili. Znamenalo to, že sa musel úplne odstrihnúť od akýchkoľvek podnetov, ktoré by ho mohli znervózňovať. V rozhovore vysvetľuje:

  • ako sa dá odstrihnúť od informácií pri kauze starej takmer tridsať rokov;
  • prečo doposiaľ v Lexových kauzách nepojednával;
  • ako situáciu komplikuje to, že spis je prísne tajný;
  • či je súd, na ktorom pôsobí, zatiahnutý do „vojny v polícii“ a prečo sa zastal sudcu Kapinaja.

Nedávno prišli na váš súd príslušníci NAKA a žiadali vydanie utajovanej prílohy k spisu obvineného Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu. Vy ste boli vtedy pritom. Predseda súdu Roman Fitt to opísal ako neštandardnú situáciu. Vidíte to rovnako? 

Nerád by som sa vyjadroval k podrobnostiam, pretože situáciu by mala riešiť súdna rada, na ktorú sa obrátil predseda súdu. Čiastkovo som tam vystupoval. Na súd ma privolali ako sudcu pre prípravné konanie, mal som v tom čase službu, ale vôbec sa to netýkalo mojej služobnej činnosti. Po zistení, že sa to netýka prípravného konania ani môjho senátu, som len prevzal určitú písomnosť, s ktorou som oboznámil predsedu súdu, a odvtedy o danej veci neviem nič.

Už bolo medializované, že NAKA chcela prehliadať priestory súdu, keďže vaša kolegyňa im odmietla vydať žiadaný spis aj s utajovanou prílohou. Stretli ste sa niekedy s podobnou požiadavkou?

Za celú dobu mojej praxe som sa s tým nestretol. Vždy vydávame spis na základe dožiadania oprávnenej osoby, a to bez najmenších problémov.

Prečo to tentokrát neurobila? 

Podľa mojich informácií neboli oprávnenou osobou.

Predseda súdu Roman Fitt napísal, že išlo o zásah do nezávislosti súdnictva. Vnímate to rovnako?

Zodpovedné vyjadrenie nechám na súdnu radu.

Je váš súd vtiahnutý aj touto udalosťou do takzvanej vojny v polícii?

Nemyslím si.

O vojne v polícii sa hovorí od obvinenia štyroch vyšetrovateľov NAKA, o ktorých väzbe rozhodoval váš kolega Juraj Kapinaj. Návrhu prokuratúry vyhovel a teraz sa v tejto súvislosti vedie vyšetrovanie pre podozrenie z ohýbania práva. Sudcovská rada, ktorej ste členom, sa ho zastala. Prečo?

Nezastali sme sa ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mečiarove amnestie

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie