Denník N

Ficov kandidát na prezidenta Šefčovič odkazuje Putinovi, že už nechceme prispievať na jeho vojnovú mašinériu

Fico a Šefčovičovci na jednej z osláv MDŽ. Foto - Smer
Fico a Šefčovičovci na jednej z osláv MDŽ. Foto – Smer

Podpredseda Európskej komisie v minulosti zodpovedný aj za energetiku vysvetľoval v rakúskych novinách, prečo treba sankcie proti Rusku. O rope a plyne hovorí úplne inak ako Robert Fico.

Keď v roku 2019 slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič kandidoval za prezidenta, tvrdil, že je nezávislým kandidátom. V skutočnosti ho vtedy na kandidatúru nahovoril Robert Fico a Smer mu aj zaplatil veľkú časť predvolebnej kampane – a v kampani bol jasným kandidátom Smeru.

Pred troma rokmi boli názory Šefčoviča a Fica v mnohom podobné – napríklad pri vlakoch aj obedoch zadarmo či v potrebe pomáhať seniorom. Rusko vtedy Šefčovič nepovažoval za hrozbu, ale za „strategickú výzvu“. Dnes sa názory Fica a Šefčoviča rozišli a vidno to najmä v postoji k ruskej agresii na Ukrajine.

Maroš Šefčovič je dnes podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad, eurokomisárom je vďaka podpore vlád Smeru už od roku 2009.

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová v predvolebnej debate. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šefčovič Rusku: Nesmieme dovoliť Rusku vyhrať

Maroš Šefčovič rozpráva o Rusku a Putinovej vojne úplne inak ako Smer. V rozhovore pre rakúsky denník Kurier, ktorý vyšiel v utorok, povedal, že „nesmieme dovoliť Rusku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie