Denník N

Orbán chce vymeniť súhlas s ropným embargom za peniaze na modernizáciu ekonomiky

Usula von der Leyenová na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti 9. mája. Foto - FB hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa
Usula von der Leyenová na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti 9. mája. Foto – FB hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa

Maďarsko podporí zákaz dovozu ruskej ropy do Európy iba vtedy, ak sa to bude týkať iba morskej prepravy. Inak chce kompenzáciu od Bruselu.

Magyar verzió itt.

Maďarsko má nový plán: s embargom na ruskú ropu budú súhlasiť iba vtedy, ak sa to bude týkať morskej prepravy, ale nie pozemnej prepravy cez potrubia. Ak by sa to malo týkať aj potrubí, Budapešť má podmienku: chcú kompenzáciu nielen za prestavbu svojich rafinérií a rozšírenie kapacít prepravných zariadení vedúcich cez Chorvátsko vo výške stoviek miliónov dolárov, ale aj riešenie „ohľadom budúcnosti maďarskej ekonomiky”.

Minister zahraničia Péter Szijjártó to odôvodnil tým, že ropné embargo by pre Maďarsko znamenalo „atómovú bombu”, ktorá by zruinovala maďarské hospodárstvo a viedla by k radikálnemu nárastu cien. Szijjártó hovorí o 55- až 60-percentnom náraste cien pohonných hmôt – tie sú v Maďarsku od minulého novembra zastropované a nemôžu byť drahšie ako 480 forintov (asi 1,27 eura). To by viedlo k zdraženiu ďalších produktov, dodal Szijjártó.

Orbánova vláda teda žiada viac ako doteraz a viac ako všetky ostatné členské štáty, ktorých sa ropné embargo týka, vrátane Slovenska.

Bruselský web Politico v utorok poobede napísal, že Európska komisia zvažuje peňažnú kompenzáciu pre Maďarsko. Krajine by ju mohli poskytnúť cez novú energetickú stratégiu, ktorú plánujú predstaviť budúci týždeň.

Všetci presviedčajú Orbána

Maďarsko dlhodobo odmieta rozšírenie sankcií proti Rusku aj na oblasť energetiky. V rámci šiesteho sankčného balíka, ktorý bol verejnosti ohlásený minulú stredu, sa stanovila výnimka pre Maďarsko a Slovensko: kým zvyšné členské štáty EÚ by mali pozastaviť dovoz ruskej ropy do konca roka, tieto dve krajiny by dostali výnimku do konca roka 2024 (v prvých správach sa ešte uvádzal rok 2023).

Maďarsko však nesúhlasilo ani s takýmto riešením a trvalo na tom, že sankcie bude vetovať. Preto v pondelok prišla do Budapešti predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Stretla sa s premiérom Viktorom Orbánom a po rokovaní vyhlásila, že dosiahli posun, ale ešte treba ďalej pracovať, čo potvrdil aj maďarský minister Szijjártó. Podľa portálu Politico sa však na stretnutí nenašlo žiadne riešenie.

V utorok sa s Orbánom telefonicky spojil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby s ním rokoval o sankciách na ropu, ale zrejme ani toto rokovanie neprinieslo prelom.

V stredu doobeda totiž Péter Szijjártó oznámil, že Maďarsko má nové požiadavky nad rámec energetickej stratégie, ktorú Európska komisia plánuje.

Budapešť chce viac

Európska komisia chce 18. mája predstaviť stratégiu s názvom REPowerEU, ktorá bude obsahovať plán, ako sa zbaviť závislosti od ruskej ropy a plynu do roku 2030. Tento plán sa bude týkať všetkých štátov vrátane Maďarska. EÚ chce takto členským štátom pomôcť prejsť na iné zdroje surovín.

Táto stratégia počíta so znížením používania ruskej ropy a plynu do konca tohto roka o dve tretiny. Presné čísla európskej pomoci pre jednotlivé členské krajiny zatiaľ nie sú známe.

Maďarsko teraz oznámilo, že mu nebude stačiť takáto forma pomoci, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie