Denník N

Nazýval ho „idiotom“, dnes stojí po jeho boku. Trump mu však odpustil a pomohol k víťazstvu

Vance si podáva ruku s Trumpom. Foto - TASR/AP
Vance si podáva ruku s Trumpom. Foto – TASR/AP

Donald Trump je ako heroín, vyhlásil pred šiestimi rokmi obchodník a úspešný spisovateľ James David Vance. „Na chvíľu sa vďaka nemu cítite lepšie, ale vaše problémy nevyrieši. A skôr či neskôr to zistíte,“ napísal vo svojom texte pre portál The Atlantic.

Nadviazal tak na svoje predchádzajúce vyjadrenia – Trumpa nazval idiotom a naznačil, že pripomína „amerického Hitlera“.

Vance je konzervatívec, no po prezidentských voľbách v roku 2016 dostával veľký priestor aj v liberálnych médiách. Vo svojej mimoriadne úspešnej knihe Hillbilly Elegy, ktorú neskôr aj sfilmovali, vysvetlil, prečo bol Trump taký úspešný na americkom vidieku.

Lenže odvtedy sa jeho rétorika výrazne zmenila. Namiesto kritiky stojí po Trumpovom boku, hovorí o ňom ako o „najlepšom prezidentovi“ a vďaka jeho podpore minulý týždeň vyhral republikánske primárky v štáte Ohio. Rozhodovalo sa v nich o tom, kto bude za stranu kandidovať do senátu.

Primárky však boli dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem iného ukázali, aký vplyvný je Trump, a naznačili trendy pred novembrovými voľbami do kongresu. Mimoriadne zaujímavý je aj samotný Vance, ktorý sa inšpiruje aj maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Trump mu skomolil meno

Prečo Donald Trump podporil kandidáta, ktorý predtým jeho politiku označoval za „nemorálnu“ či „absurdnú“? Bývalý americký prezident na to vtipne odpovedal v jednom zo svojich príhovorov:

„Uznávam,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie