Denník N

Teraz je čas, keď treba konať, odkazuje ukrajinská kapela Somali Yacht Club

Napriek tomu, že v ich krajine zúri vojna, ukrajinská stoner-rocková skupina sa rozhodla vydať nový album. „Chceme žiť normálne životy, pokiaľ sa to dá,“ vysvetľuje gitarista a spevák Ihor Pryshliak.

Keď idete robiť rozhovor s ukrajinskou skupinou, nikdy úplne neviete, čo očakávať. Či náhodou nie sú muzikanti priamo na fronte alebo v teritoriálnej obrane, a hlavne sa modlíte, aby boli všetci živí a zdraví. Našťastie členovia ukrajinskej skupiny Somali Yacht Club sú v poriadku. Aj preto, že žijú v Ľvive. Na toto mesto občas dopadnú ruské rakety a vyžiadajú si obete na životoch, no títo hudobníci sa napriek všetkým okolnostiam pokúšajú žiť normálnym životom.

„Oproti iným ukrajinským mestám máme šťastie, nemôžeme sa na nič sťažovať. V našej skupine nie sú žiadni bojovníci. Zatiaľ. Vojakom pomáhame, ako sa dá a snažíme sa udržať ukrajinskú ekonomiku pri živote,“ hovorí líder Ihor Pryshliak. Jeho spoluhráčmi sú basgitarista Artur Savluk a bubeník Lesyk Mahula.

Piráti a boháči

Aj keď Somali Yacht Club vystupujú v len trojici, vytvárajú hutné a podmanivé piesne s dlhými inštrumentálnymi plochami s odkazmi na stoner rock, psychedelickú muziku, shoegaze a post rock. Počas dvanásťročnej existencie si spravili veľmi dobré meno aj na európskej klubovej scéne, no vojna im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie