Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Hekeri napadli Rusko, ktorému unikajú milióny tajných dát a teraz kolujú na internete

Ilustračné foto - AP
Ilustračné foto – AP

Ukrajina sa tiež stala terčom ruských kyberútokov, ale väčšine z nich odolala, kým na Rusko sa zamerala celá armáda hekerov a kradne mu dokumenty.

Riaditeľ britskej tajnej služby GCHQ Jeremy Fleming povedal pre Financial Times, že obavy z ruských kyberútokov voči Ukrajine boli zrejme prehnané aj vďaka výbornej práci ukrajinskej digitálnej obrany. Napriek tomu dodal, že kyberhrozby z Ruska netreba podceňovať. Podľa jeho informácií je takmer isté, že Rusko podniklo masívny kyberútok v predvečer vojny, cieľom bol americký satelit, ktorý poskytoval digitálne služby aj ukrajinskej armáde. Útok zasiahol „desaťtisíce“ modemov, bol to „jasný a šokujúci dôkaz o svojvoľnom útoku Ruska na Ukrajinu so značnými dôsledkami na bežných ľudí a firmy na Ukrajine aj v Európe“, vyhlásila britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Niektorí analytici si myslia, že Rusko má potenciál aj na ničivejšie digitálne útoky – napríklad na elektrárne a infraštruktúru -, ale ponecháva si ich v zálohe.

Britský súkromný sektor pocítil kyberútoky veľmi intenzívne, lebo od začiatku vojny sa ich počet zvýšil o 72 percent.

Na druhej strane sa zdá, že Ukrajinci významne zlepšili svoje schopnosti kyberútokom odolávať. „Táto moderná vojna je ovplyvnená demokratizáciou informácií a Ukrajinci v nej vynikajú,“ povedal Fleming.

Aj Rusko je však cieľom kyberútokov v nevídanej miere, píše FT v ďalšej analýze. Zasiahla ho doslova lavína útokov hekerov, z ktorých niektorí pracujú pre vlády, ale veľa ich najímajú aj súkromné firmy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie